Vacature Handelsattaché

De ambassade van het Koninkrijk der Nederlanden in België is op zoek naar een handelsattaché .

Standplaats: Nederlandse ambassade te Brussel
Niveau: Academisch 
Aantal werkuren per week: 37,5 uur (voltijds)
Functieniveau: 8
Salarisindicatie: 4.200 – 5.300 euro bruto/maand (afhankelijk van ervaring)
 

Functieomschrijving

Als handelsattaché op de ambassade helpt u Nederlandse bedrijven en ondernemers met zakendoen in België. U draagt bij aan de versterking van de economische relaties tussen Nederland en België op tal van maatschappelijk relevante thema’s. Deze dynamische en uitdagende rol houdt het volgende in:

 • U identificeert commerciële kansen in België voor het Nederlandse bedrijfsleven door marktontwikkelingen te volgen in relevante sectoren als duurzame mobiliteit, gezondheidszorg en technologie;
 • U beantwoordt vragen van Nederlandse ondernemers over zakendoen in België en doet aan handelsbemiddeling;
 • U organiseert handelsmissies en werkbezoeken uit Nederland naar België en missies uit België richting Nederland;
 • U organiseert bijeenkomsten die bijdragen aan kennisuitwisseling met België op uiteenlopende economische thema’s ter bevordering van de bilaterale handelsrelatie en promotie van Nederlandse kennis en expertise in het buitenland;
 • U schrijft rapportages over economische thema’s en adviseert de ambassadeur en het hoofd van de economische afdeling;
 • U vertegenwoordigt de ambassade bij externe evenementen en beurzen;
 • U onderhoudt contacten met relevante partners in zowel Nederland als België (overheid, bedrijven, Kamers van Koophandel, brancheorganisaties, kennisinstellingen);
 • U draagt actief bij aan externe communicatie en publieksdiplomatie via social media, de website van de ambassade en economische nieuwsbrief.

Functie-eisen

Kennis en ervaring:

Werk- en denkniveau: Academisch.
Ervaringsniveau: Aantoonbare ervaring op het terrein van economie en handelsbevordering.

Voor de vacature zoeken we een proactieve collega die er plezier uithaalt om Nederlandse bedrijven bij te staan bij het zakendoen in België. U bent goed op de hoogte van recente marktontwikkelingen in België en volgt actief een aantal sleutelsectoren, waaronder mobiliteit en logistiek, energie, technologie en gezondheidszorg. Netwerken doet u van nature en u werkt klant- en resultaatgericht. We zijn op zoek naar een collega die graag samenwerkt, maar ook zelfstandig (grootschalige) projecten tot een succes maakt. U kunt zich zowel mondeling als schriftelijk goed uitdrukken, bent flexibel ingesteld en bereid in voorkomende gevallen buiten reguliere werkuren te werken.

Kennis en ervaringsvelden:

 • kennis van de Belgische markt en gevoel voor markttrends en commercieel-technologische ontwikkelingen;
 • kennis van en ervaring met economische werkzaamheden en handelsbevordering; 
 • uitstekende mondelinge en schriftelijke kennis van de Nederlandse taal evenals een goede beheersing van het Frans; 
 • capaciteit om zowel zelfstandig als in teamverband te kunnen werken;
 • ervaring met de inzet van sociale media voor professionele doeleinden.

Werkomgeving

De buurlandrelatie Nederland – België is intensief en strekt zich uit over vrijwel alle beleidsterreinen. België is de tweede handelspartner van Nederland en naast Duitsland de belangrijkste bestemming voor Nederlandse kmo’s die voor het eerst internationaal actief worden. Een belangrijke taak van de ambassade is het begeleiden van Nederlandse bedrijven bij het zakendoen in België door relevante informatie te verschaffen en handelsactiviteiten te organiseren. 


Ambassade Brussel is een middelgrote post met een enthousiast en proactief team. Gezien de nabijheid van Nederland en de diversiteit in dossiers onderhoudt de post intensief contact met een groot aantal ministeries, provinciën en andere belanghebbenden in Nederland. 


De ambassade is samen met de Permanente Vertegenwoordiging bij de EU (PVEU) gehuisvest nabij de EU-instellingen en kent naast de leiding van de post een economisch cluster, een cluster politiek, pers en cultuur en een consulaire medewerker, evenals een aantal attachés van vakdepartementen die ook werkzaam zijn voor de PVEU. Daarnaast is een Consulaat-Generaal gehuisvest in Antwerpen en zijn er honoraire consuls in Gent en Luik. De ambassade wordt samen met andere posten in het netwerk België ondersteund door Centrale Diensten Brussel. 


Meer informatie over de functie is te verkrijgen bij Meline Arakelian (plaatsvervangend Chef de Poste, ambassade Brussel) via +32 (0)2 679 1701 of per mail bru-ea@minbuza.nl.

Reageren

U kunt uw motivatiebrief en CV vóór 1 september 2022 sturen naar bru-ea@minbuza.nl, ter attentie van mevr. Meline Arakelian.