12 november Topdiplomaten in gesprek: het wereldschaakbord van de 21e eeuw

Let op: deze activiteit heeft al plaatsgevonden

Activiteitendata
-
Kortenberglaan 4-10

Op 12 november organiseren de Nederlandse Ambassade en Permanente Vertegenwoordigingen bij de EU en NAVO gezamenlijk een paneldiscussie over de inzet van het Nederlands buitenlandbeleid op het geopolitieke schaakbord van de 21e eeuw. Diplomatiek expert Robert van de Roer bespreekt met drie van Nederlands meest toonaangevende (oud) diplomaten de laatste geopolitieke ontwikkelingen en de gevolgen voor Nederland.

Meld je hier aan

Het panel bestaat uit oud-ambassadeurs Ed Kronenburg, Renée Jones-Bos en Henne Schuwer. Zij laten hun licht schijnen over de recente verschuivingen binnen de internationale verhoudingen.

Het multilaterale systeem staat onder druk en de geopolitieke spelregels veranderen in hoog tempo. We hebben te maken met een assertief Rusland aan de oostelijke buitengrens van de Europese Unie, een burgeroorlog in Syrië, onrust in Noord-Afrika en de potentiële dreiging van de nucleaire programma’s van Iran en Noord-Korea. Landen als China en India profileren zich als economische en politieke grootmachten en tegelijk zijn traditionele partnerschappen met de VS en het VK minder vanzelfsprekend dan voorheen. De drie topdiplomaten gaan in op de vraag wat deze ontwikkelingen betekenen voor Nederland en Europa, ons buitenlandbeleid en de diplomatie.

Renée Jones-Bos bekleedde posten van Dhaka, Paramaribo en Praag tot Washington en meest recentelijk Moskou. Ook was ze coördinator voor de Veiligheidsraad en ambassadeur voor de mensenrechten op het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Als eerste vrouwelijke secretaris-generaal van Buitenlandse Zaken werd ze in 2012 uitgeroepen tot meest invloedrijke vrouw van Nederland.

Ed Kronenburg was grootmeester van koningin Beatrix, SG op het Ministerie van Buitenlandse Zaken en ambassadeur in Parijs en Beijing. Als plaatsvervangend kabinetschef van eurocommissaris Hans van den Broek maakte hij de vredesdiplomatie over Bosnië en Kosovo van dichtbij mee en als kabinetschef van NAVO-chef Jaap de Hoop Scheffer zat hij aan tafel bij alle hoofdrolspelers in de nasleep van de oorlogen in Irak en Afghanistan.

Henne Schuwer zwaaide dit jaar af als ambassadeur in de Washington. Daarvoor werkte hij dertien jaar in Brussel, achtereenvolgens als plaatsvervangend Permanent Vertegenwoordiger bij de EU, als directeur van het kabinet van De Hoop Scheffer bij de NAVO en ten slotte als ambassadeur in België. Eerder was hij werkzaam als diplomaat in Vietnam, India en twee keer in de VS.

Programma dinsdag 12 november:
16:30 – Inloop

17:00 – Paneldiscussie

18:30 – Netwerkborrel

Registratie:

Voor dit evenement is het nodig aan te melden via deze link