Beste ambassades staan volgens ondernemers in New Delhi en Toronto

Bedrijven in Nederland zijn zeer tevreden over de diensten van ambassades en consulaten. Dit blijkt uit onderzoek van ondernemersorganisaties evofenedex, VNO-NCW en MKB-Nederland. De best presterende ambassades staan volgens de Nederlandse ondernemers in New Delhi (India) en Toronto (Canada). Zij wonnen de prestigieuze Fenedex Ambassadeprijs 2017 voor de beste grote en kleine post. De prijs werd donderdag overhandigd aan de winnende ambassadeurs door Steven Lak van evofenedex en Hans de Boer van VNO-NCW.

Ambassadeur Fons Stoelinga staat op om de Ambassadeprijs in ontvangst te nemen

Hulp

Ondernemers waardeerden de Nederlandse ambassades gemiddeld met een 8,7, iets lager dan de 9,3 in 2015. Ze zijn het meest tevreden over de persoonlijke inzet, de proactieve aanpak en de directe hulp die ambassades bieden.

De ambassadeursprijs werd in 1983 in het leven geroepen om aandacht te vragen voor het belang van het werk op diplomatieke posten.

Steven Lak, voorzitter evofenedex: “In een tijd van verschuivende machtsverhoudingen en opkomend protectionisme zijn onze posten in het buitenland met hun uitstekende lokale netwerken cruciaal om de economische belangen van Nederland te behartigen. Ondernemers roemen de persoonlijke inzet en betrokkenheid van het ambassadepersoneel. De ambassadeprijs onderstreept de waardering van het bedrijfsleven voor het fantastische werk dat de posten voor de BV Nederland verrichten.”

Michaël van Straalen, voorzitter MKB-Nederland: "Juist kleinere bedrijven hebben baat bij de ondersteuning vanuit het posten-netwerk. Internationaal ondernemen is voor het mkb niet eenvoudig. De ambassades weten dat en hebben hun deur openstaan voor handige tips, informatie, hands-on ondersteuning maar ook voor concrete hulp bij geschillen. Met deze prijs geven we de best beoordeelde posten graag de waardering die zij verdienen."

Hans de Boer, voorzitter VNO-NCW: “De ambassades vormen onze ‘stoottroepen’ in het buitenland. De posten doen belangrijk werk voor bedrijven en zien kansen en openen soms deuren die anders gesloten blijven. Het is van belang dat bedrijfsleven en overheid goed samenwerken in de handelsbevordering. Nederland is immers voor zijn welvaart voor een belangrijk deel afhankelijk van de export. Met deze prijs zetten we de posten in het zonnetje en mijn felicitaties voor de winnaars en hun goede werk”.

De prijzenwinnaars New Delhi en Toronto