Sofia Graffiti Battle: Street art als bindmiddel voor de buurt

Graffiti: niet iedereen is daar blij mee, ook niet in Sofia. Het jaarlijkse ‘Sofia Graffiti Battle’-festival probeert daar verandering in te brengen. Jonge Bulgaarse kunstenaars maakten eind september prachtige stukken, gaven workshops en maakten de buurt schoon. Het festival werd ondersteund door de Nederlandse ambassade, die daarmee de positieve en verbindende kant van 'street art' stimuleert.

Graffiti artiest maakt kunstwerk

De ambassade steunde het festival door de organisatoren van het ‘Sofia Graffiti Battle’-festival in contact te brengen met PUAK en zijn deelname als jurylid te faciliteren. Deze bekende kunstenaar uit de Nederlandse graffiti-scene was graag bereid om zijn kennis en vaardigheden te delen met de lokale kunstenaars. Eind september sloegen PUAK en enige tientallen jonge Bulgaarse artiesten daarom de handen ineen tijdens het tweedaagse festival. De buitenste muren van een ondergrondse parkeergarage vormden voor een weekend een groots canvas voor de jonge talenten. Het festival stimuleerde hen om samen te werken, prachtige stukken te maken en elkaar te inspireren, en trok veel bekijks van een enthousiast publiek. Ook waren er graffiticompetities, verfdemonstraties en workshops. Daarnaast was er ruimte voor andere vormen van 'urban culture', waaronder een muziekevenement, breakdancedemonstraties en een screening van graffitidocumentaires.

‘Not in my back yard’?

Het belangrijkste doel van het ‘Sofia Graffiti Battle’-festival was om de ontwikkeling van de Bulgaarse urban culture te ondersteunen via graffiti en street art. Door een evenementenplatform te creëren, werden kunstenaars in staat gesteld om grootschalige graffiti-projecten met een hoge artistieke waarde op te zetten. Ook in Sofia is graffiti een controversiële kunststroom. Veel inwoners van Sofia zijn niet blij om hun muren of hun openbaar vervoer 'getagd' te zien. Het graffiti festival probeert ook om de waardering voor deze kunstvorm onder het bredere publiek te verbeteren door verbinding te maken met de buurt. Rondom het festival zetten vrijwilligers zich in om de buurt schoon te maken, vloerschilderijen te maken voor traditionele kinderspellen, niet onderhouden muren opnieuw te schilderen en de bestaande sportinfrastructuur te versterken.

Van iedereen, voor iedereen

De Nederlandse ambassade etaleerde via het festival de Nederlandse innovatieve kijk op kunst. Maar bovenal diende de Nederlandse bijdrage aan het festival als bindmiddel voor de omgeving en moreel steuntje in de rug voor de jonge kunstenaars. 'Kunst is meer dan klassieke muziek en oude schilderijen. Het is ook een manier voor nieuwe generaties om hun identiteit vorm te geven en te uiten', sprak tweede ambassadesecretaris René Kersten de deelnemers van het festival toe. 'Juist initiatieven als het Graffiti festival laten zien dat kunst van iedereen en voor iedereen is.'