Orange Corners Marokko is officieel gelanceerd!

Afgelopen woensdag 19 december lanceerde de Nederlandse ambassade in Rabat het incubatorsprogramma voor jonge ondernemers: "Orange Corners".

Het Orange Corners programma is bedoeld om ondernemerschap onder jongeren te stimuleren door jonge ondernemers te verbinden met relevante partijen en hen te ondersteunen in het omzetten van hun ideeën tot innovatieve bedrijven. Op deze manier wordt een bijdrage geleverd aan de lokale economie door het creëren van werkgelegenheid. Orange Corners Marokko is opgezet in samenwerking met MCISE (Moroccan Center for Innovation and Social Entrepreneurship).

Het Orange Corners programma is reeds actief in vier Afrikaanse landen, namelijk Zuid-Afrika, Mozambique, Angola en Sudan. Marokko is het eerste land in de MENA-regio dat profiteert van het incubatieprogramma. Na succesvolle pilots in Zuid-Afrika, werden de Orange Corners-projecten uitgerold in Mozambique in 2017 en in Angola in 2018. Volgend jaar worden Orange Corners opgezet in Ghana, Nigeria, Ivoorkust en de Democratische Republiek Congo.

In een toespraak tijdens de EU-Afrika top in Wenen zei minister-president Mark Rutte over Orange Corners: “You could say that an Orange Corner is a launch pad for African start-ups and a landing pad for Dutch entrepreneurs. Our mission is to establish an innovative support system for entrepreneurs and partner with them in their business journey“.

De lancering van Orange Corners Marokko werd bijgewoond door Mohamed Yatim, de Marokkaanse minister van werkgelegenheid. Ook waren de sponsoren uit het Nederlandse bedrijfsleven aanwezig, waaronder APM Terminals, The Makers en Messem. De minister prees het Nederlandse initiatief en benadrukte de noodzaak om de ondernemerscultuur onder jongeren aan te moedigen. Daarnaast benadrukte hij het belang van het bevorderen van de voorwaarden die nodig zijn voor het creëren van een ecosysteem.

Het evenement was ook een gelegenheid voor de deelnemende jonge ondernemers om hun ideeën en projecten te presenteren en in contact te komen met het bedrijfsleven. Inmiddels zijn er 8 projecten in de ontwikkelingsfase en 7 projecten voltooid. De voltooide projecten zullen gaan participeren aan een geavanceerd vervolgprogramma.