Samenwerking Marokko-Nederland op het gebied van vrouwenrechten

Ter gelegenheid van de Internationale Dag voor de uitbanning van geweld tegen vrouwen, lanceerde de VN een 16-daagse campagne tegen geweld tegen vrouwen en meisjes, genaamd "Orange the World". Oranje is de kleur van vrouwen (en natuurlijk ook van Nederland!). Meerdere NGO's werken, gesteund door de Nederlandse ambassade in Marokko, niet alleen tijdens de 16-daagse campagne, maar elke dag om de situatie van vrouwen in Marokko te helpen verbeteren.

IPDF
IPDF (Initiative for the Protection of Women's Rights), bijvoorbeeld, is een NGO die zich inzet voor het elimineren van gendergerelateerd geweld en discriminatie. Haar strategische missie is de implementatie van gendergelijkheid in de wetten en in de praktijk, door middel van de verdediging van de universele rechten van de vrouw. IPDF richt zich op het vergroten van de capaciteit van vrouwelijke slachtoffers van geweld op juridisch en sociaal gebied.

Al Wiam Center
Het Al Wiam Center voor gezinsbijstand is een grassroots-organisatie die samenwerkt met gemarginaliseerde vrouwen in de regio van Salé, een stad die grenst aan de hoofdstad Rabat. Al Wiam richt zich op het versterken van de juridische en sociaal-economische capaciteiten van de vrouwen, door de verlening van psychologische steun en door het organiseren van activiteiten, zoals workshops en professionele trainingen.

Stichting YTTO
De Stiching YTTO organiseert "caravanes itinérantes" (een soort informatietours) om gendergelijkheid in afgelegen gebieden te bevorderen. Tijdens deze tours wordt medische en juridische bijstand geboden, worden theater- en andere kunstzinnige activiteiten georganiseerd en worden enquêtes afgenomen. De tours hebben als doel om de vrouwen een gelegenheid te bieden om vrij te spreken over de onrechtvaardigheden die zij meemaken.

De Nederlandse Ambassade in Marokko ondersteunt naast bovengenoemde organisaties, ook vele andere initiatieven die zich inzetten voor de rechten van vrouwen. Opkomen voor vrouwenrechten en de bescherming van vrouwen over de hele wereld zijn namelijk zeer belangrijke thema’s voor Nederland. Door de ondersteuning van lokale NGO’s, probeert Nederland vrouwen overal ter wereld bewust te maken van hun rechten.