Tweede alumni evenement 'CLAN' gehouden in Rabat

De Nederlandse ambassade in Rabat organiseerde op woensdag 20 februari voor de tweede maal op rij een bijeenkomst voor het alumni-netwerk van deelnemers aan uitwisselingsprogramma’s met Nederland.

Uitwisseling

De alumni namen deel aan professionele trainingen in Nederland, als onderdeel van het Shiraka-programma of het MENA Scholarship Program (MSP). Dit zijn twee initiatieven van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken. Het MSP biedt trainingen binnen een zeer divers aantal professionele terreinen, terwijl het Shiraka-programma gericht is op bestuur. Het woord Shiraka betekent in het Arabisch "partnerschap".

CLAN

Tijdens de bijeenkomst van het alumni-network, de zogenaamde 'Cercle des Lauréats et Amis Néerlandais' (CLAN), waren in totaal zo’n 80 mensen aanwezig op de residentie van ambassadeur Désirée Bonis in Rabat. Speciale gast was de president van de Marokkaanse rekenkamer en voormalig premier van Marokko Driss Jettou. Hij refereerde in zijn toespraak uitgebreid naar de Sustainable Development Goals. Daarmee sloot bij aan bij het beleid van de Nederlandse minister Sigrid Kaag (Buitenlandse Handel en Ontwikkelings­samenwerking).

Brainstorm

Na een aantal toespraken namen de alumni deel aan brainstormsessies. Ze werden daarvoor in groepjes ingedeeld op basis van hun expertise. De sfeer was open en geanimeerd en ex-premier Jettou deed zelf actief mee aan de gesprekken. Tijdens de brainstormsessies bespraken de alumni:

  • hun ervaringen tijdens de uitwisselingsprogramma’s met Nederland

  • hoe een grotere samenwerking mogelijk te maken tussen deelnemers aan de verschillende programma’s

  • ideeën over hoe de banden tussen Nederland en Marokko versterkt kunnen worden

Uit de sessies kwam een aantal concrete voorstellen voort, waaronder het idee om een elektronisch platform op te zetten waarmee de alumni van de verschillende  uitwisselingsprogramma’s met elkaar in contact kunnen blijven.

Platform

'In de afgelopen paar jaren hebben we geprobeerd om er een traditie van te maken alumni regelmatig te zien. We willen ze een platform bieden zodat deelnemers aan verschillende uitwisselingsprogramma’s hun ervaringen kunnen uitwisselen', aldus Willem Verstegen van de Politieke Afdeling van de ambassade in Rabat.
Hij vervolgt: ‘Toch is het niet alleen een netwerkmogelijkheid voor de leden onderling, maar zeker ook voor medewerkers van de verschillende afdelingen van de Ambassade die er elke keer weer relevante contacten aan overhouden.’

Het evenement werd door de deelnemers met veel enthousiasme ontvangen en er is dan ook veel motivatie om snel weer een dergelijk evenement te organiseren.