World Press Photo in Turkije 2019

Dit jaar heeft de ambassade in Ankara de World Press Photo tentoonstelling terug gehaald naar Turkije. De tentoonstelling toont de top van de internationale fotojournalistiek en laat indrukwekkende verhalen uit de hele wereld zien. Dit jaar waren er zowel Turkse als Nederlandse prijswinnaars. In Ankara waren de foto’s te zien in een populair winkelcentrum. Nederlandse prijswinnaar Pieter ten Hoopen en Turkse prijswinnares Elif Oztürk waren bij de opening aanwezig. De tentoonstelling ontving veel aandacht van de Turkse media en is door naar schatting 40 duizend mensen bezocht. Vervolgens reisden de foto’s voor het allereerst naar Izmir, waar ze nog tot en met dit weekend te zien zijn in de oudste Grieks Orthodoxe kerk van Izmir, de Sint Vukolos-kerk. De tentoonstelling in Izmir is tot stand gekomen in samenwerking met de lokale journalistenvereniging. Persvrijheid is een prioriteit voor Nederland, maar staat onder druk in Turkije. Dit project was een goede manier om aandacht te besteden aan de persvrijheid in Turkije.

Beeld: ©Carlijn van Esch
Tentoonstelling in de Sint Vukolos-kerk in Izmir