Aanpassingen in de regels voor aanvraag Schengen visum en Caribisch visum

Per 2 februari 2020 gelden er nieuwe regels als u een Schengenvisum of Caribisch visum aanvraagt. De wijziging van de regels voor het Schengenvisum zijn een gevolg van nieuwe EU-regelgeving.

De belangrijkste veranderingen per 2 februari 2020 op een rij:

Verruiming aanvraagtermijn

U kunt vanaf 6 maanden voor uw geplande reisdatum uw Schengenvisum aanvragen (dit was 3 maanden). Voor zeevarenden wordt dat 9 maanden.

Luchthaventransitvisum

Heeft u een geldig visum of een geldige verblijfsvergunning voor Aruba, Curaçao, Sint-Maarten, Bonaire, Sint-Eustatius of Saba? Dan heeft u geen luchthaventransitvisum (airport transit visum) nodig als u doorreist via de internationale zone van een luchthaven in het Schengengebied naar een luchthaven buiten het Schengengebied.

Verhoging visumtarieven

De Schengen en de Caribische visumtarieven worden verhoogd:

Verhoging visumtarieven
Soort visum Oude tarief in EUR Nieuwe tarief in EUR
Schengen visum 60 80
Schengen visum kind 6-12 jaar 35 40
Schengen visum kind 0-6 jaar gratis gratis
Caribisch visum 35 80
Carribisch visum kind 6-12 jaar 35 40
Caribisch visum kind 0-6 jaar gratis gratis

Meervoudige Schengen visa voor regelmatige reiziger

Reist u regelmatig naar Nederland/Schengengebied? Dan kunt u in aanmerking komen voor een meervoudig visum met een langere geldigheidsduur. U moet dan wel aan een aantal voorwaarden voldoen:

  • meervoudig visum voor 1 jaar: als u in de afgelopen 2 jaar 3 keer een Schengen visum* heeft gekregen en deze op de juiste wijze heeft gebruikt;
  • meervoudig visum voor 2 jaar: als u in de afgelopen 2 jaar een meervoudig visum voor 1 jaar heeft gekregen en deze op de juiste wijze heeft gebruikt;
  • meervoudig visum voor 5 jaar: als u in de afgelopen 3 jaar een meervoudig visum voor 2 jaar heeft gekregen en deze op de juiste wijze heeft gebruikt.

* Een luchthaventransitvisum telt niet mee.

Aan het bovenstaande kunt u geen rechten ontlenen. Het is altijd aan de beslissende autoriteit om wel of niet een meervoudig visum met een langere geldigheidsduur af te geven.

Aanvragen bij een visum kantoor van een externe dienstverlener (EDV)

In landen waar Nederland gebruik maakt van de diensten van een EDV, zoals bijvoorbeeld VFS Global of TLS Contact, moet u uw visumaanvraag bij de EDV indienen.

Afgifte biometrie / aanvraag indienen in persoon bij Schengen visumaanvragen

Heeft u binnen de laatste 59 maanden voorafgaand aan uw huidige aanvraag biometrische kenmerken (vingerafdrukken en foto) afgegeven? Dan kunt u er voor kiezen uw aanvraag in te laten dienen door iemand anders. U hoeft dan niet in persoon te verschijnen.

Let op: Als bij het beoordelen van uw aanvraag blijkt dat uw vingerafdrukken niet in het systeem staan, moet u deze alsnog afgeven. Ook kunt u altijd opgeroepen worden voor een interview als uw aanvraag daar aanleiding toe geeft.