Vacature Senior Economic Officer

Het Economisch Cluster van de Nederlandse ambassade in België is op zoek naar een Senior Medewerker.

Standplaats: Brussel/Nederlandse Ambassade te Brussel
Niveau : Academisch
Aantal werkuren per week: 37,5 uur (voltijds)
Functieniveau: 8 (indicatie bruto maandsalaris EUR 4.095 – 5.944)
Formatieplaatsnummer: 63384422

Functieomschrijving

Uw hoofdtaken en verantwoordelijkheden zijn:

 • identificeren van commerciële kansen en mogelijkheden voor Nederlandse bedrijven;
 • beantwoording van handelsvragen, handelsbemiddeling, uitvoering van marktscans, overige handelsgerelateerde activiteiten;
 • initiëren, ondersteunen en begeleiden van (handels)missies uit Nederland en inkomende missies uit België;
 • organiseren van bijeenkomsten ter promotie van Nederlandse producten en technologie in België;
 • het (mede)organiseren van en/of deelname aan handels- en spreekdagen, seminars en beurzen;
 • het opbouwen en onderhouden van contacten met relevante partners in zowel Nederland als België (overheid, bedrijven, Kamers van Koophandel, brancheorganisaties, kennisinstellingen);
 • bijdragen aan externe communicatie en publieksdiplomatie via social media, website van de ambassade en economische nieuwsbrief.

Functie-eisen

Kennis en ervaring:

Werk- en denkniveau: Academisch.

Ervaringsniveau: Aantoonbare ervaring op het terrein van economie en handelsbevordering.

Voor de vacature zoeken we een enthousiaste, proactieve en flexibele medewerker handelsbevordering. Een initiatiefrijke netwerker die klant- en resultaatgericht is, soepel kan samenwerken en zich zowel mondeling als schriftelijk goed kan uitdrukken. De medewerker beschikt over organisatietalent en kan in grote mate zelfstandig opereren. Hij/zij dient de sociale media effectief te kunnen inzetten. In voorkomende gevallen dient ook buiten reguliere werkuren te worden gewerkt.

Kennis en ervaringsvelden:

 • kennis van het Belgische en Nederlandse bedrijfsleven; de Nederlandse handelsbevorderende structuur en organisaties;
 • kennis van en ervaring met economische werkzaamheden; feeling voor markttrends en commercieel-technologische ontwikkelingen;
 • kennis van circulaire economie is een pré;
 • uitstekende mondelinge en schriftelijke kennis van de Nederlandse taal; daarnaast een goede kennis van het Engels en het Frans;
 • capaciteit om zowel zelfstandig als in teamverband te kunnen werken;
 • ervaring met gebruik van sociale media voor professionele doeleinden.

Werkomgeving:

De buurlandrelatie Nederland – België is intensief en strekt zich uit over vrijwel alle beleidsterreinen. België is de tweede handelspartner van Nederland en naast Duitsland de belangrijkste bestemming voor Nederlandse bedrijven die voor het eerst internationaal actief worden. Voor veel Nederlandse topsectoren is België daarom een prioriteitsland.

Het economisch cluster van de Ambassade is verantwoordelijk voor de dienstverlening aan Nederlandse bedrijven en ondernemers in België. Naast het beantwoorden van handelsvragen en het organiseren van handelsbevorderende activiteiten, brengt het economisch cluster ook proactief kansen in kaart voor Nederlandse bedrijven. Belangrijke focusgebieden daarin zijn circulaire economie, digitalisering, mobiliteit, duurzame energie en landbouw.

De Ambassade is samen met de Permanente Vertegenwoordiging bij de EU (PVEU) gehuisvest nabij de EU-instellingen en kent naast de leiding van de post een economisch cluster, een cluster politiek, pers en cultuur en een consulaire medewerker, evenals een aantal attachés van vakdepartementen die ook werkzaam zijn voor de PVEU. Daarnaast is een Consulaat-Generaal gehuisvest in Antwerpen en zijn er honoraire consuls in de provincies Oost- en West-Vlaanderen en Luik.

Meer informatie over de functie is te verkrijgen bij Meline Arakelian (plaatsvervangend chef de poste, ambassade Brussel) via +32 (0)2 679 1726 of per mail bru-ea@minbuza.nl.

Reageren:

Reageren is mogelijk tot en met 27 januari 2021. U kunt uw motivatiebrief en CV per mail richten aan mevr. Meline Arakelian (bru-ea@minbuza.nl).