Nederland: op vijf na meest innovatieve land ter wereld

Nederland staat op de vijfde plaats in de Global Innovation Index 2020, de jaarlijkse innovatieranglijst van de World International Property Organization (WIPO), Cornell University en het Institut Européen d'Administration des Affaires (INSEAD).

Innoveren zit in het DNA van Nederlanders. Deels is dit te danken aan onze geschiedenis: innoveren is diep geworteld in onze cultuur, vanwege het constante overstromingsgevaar waarmee Nederland altijd te maken heeft gehad. Daarnaast vroeg ook de Nederlandse handelsgeest om constante nieuwe innovaties in de scheepsbouw en organisatiestructuren. Vandaag de dag staat Nederland nog steeds bekend staat om haar innovatiekracht.

Food hub

Nederland staat ook op de tweede plek in de ‘world’s top food exporting countries’ ranglijst 2020. De universiteit van Wageningen bijvoorbeeld, staat al jaren bekend om haar baanbrekende werk in landbouw. De Wageningse wetenschap pakt enkele van de grootste problemen in ons voedselvoorzieningssysteem aan: wetenschappers daar ontwikkelen plantaardig vlees, verticale boerderijen en technologie voor het bewerken van genen.

Innovatie campussen

Andere Nederlandse innovatie-campussen doen het ook goed. WaterCampus Leeuwarden is het knooppunt van de Nederlandse watertechnologiesector, en heeft de ambitie deze sectorverbindende rol te vervullen voor heel Europa. En de Delftse innovatie incubator is de op één na beste te wereld. In Delft gaat het tegenwoordig over  quantumcomputers (QuTech), robots die de OK’s checken (DORA), inktloze printers (Inkless), zonneauto’s (Nuna), en oceanen die energie opwekken (Bluerise). Om het nog maar niet te hebben over de Hyperloop, een conceptueel high-speed transportsysteem met buizen die onder lage druk staan waarin capsules met passagiers of vracht reizen.

Premier Mark Rutte: “[Innovatie] is op meerdere niveaus van groot belang voor Nederland. Want met innovaties lossen we de grote vraagstukken op van vandaag en morgen. Ingewikkelde problemen als de vergrijzing, klimaatverandering. Vragen als waar halen we in 2050 onze energie vandaan, hoe voeden we alle monden? Door baanbrekende innovaties én door ondernemerschap.”

Ook voor Rotterdam is innovatie de manier om duurzame toekomst te bereiken. Zo ondersteunt de stad startups en creatieve industrieën via het Rotterdam Makers ’District. Rotterdam werkt ook aan de ambitie om haar haven - de grootste van Europa - de meest duurzame ter wereld te maken.

Grassroots

Daarnaast zijn er tal van kleinere initiatieven om vervuiling tegen te gaan of Nederland inclusiever te maken. Iedereen kent de uitvinding van Boyan Slat, maar kennen jullie ook The Great Bubble Barrier? Een bellenscherm over de gehele breedte en diepte van een rivier dat plastic opvangt, zonder belemmering van de dagelijkse rivieractiviteiten. Of Somnox, de slaaprobot, die mensen helpt makkelijker in slaap te vallen en langer door te slapen?

Nederland denkt graag mee met het vinden van oplossingen voor uitdagende vraagstukken wereldwijd. Is uw bedrijf op zoek naar een partner in Nederland, of bent u als Nederlander op zoek naar een partner in Marokko? Neem dan contact op via: rab-ea@minbuza.nl

Food hub
Beeld: ©Rijksoverheid