Repatriëring Marokko voorjaar 2020

Door de uitbraak van het corona-virus in het voorjaar van 2020 strandden duizenden mensen over de hele wereld van de een op de andere dag in het buitenland. Zo ook in Marokko, waar op 10 maart de grenzen dicht gingen.

Duizenden Nederlandse toeristen en bezoekers kwamen vast te zitten, ver van familie, en werkverplichtingen, en soms ook zonder medicijnen. De ambassade heeft zich vanaf het begin ingezet om al deze mensen weer thuis te krijgen. Dat was geen gemakkelijke taak. Zo moesten de medewerkers van de Ambassade rekening houden met coronabeleid, de mogelijkheden van de vlieg-, bus- en veermaatschappijen, en stonden ze tegelijkertijd in contact met alle Nederlanders in Marokko die gerepatrieerd wilden worden, de consuls, en de vrijwilligers die zich hebben ingezet tijdens de repatriëring. En dat alles tijdens een strikte lockdown om het virus te bedwingen.

3000 gerepatrieerden

Op de dagen van de geplande repatriëringsvluchten stonden medewerkers van de ambassade en het vrijwilligersteam voor dag en dauw op om alle gegadigden op te halen met bussen in onder andere Oujda, Al Hoceima, Tanger en Fez, waarna zij na een lange dag weer voet op Nederlandse grond konden zetten. Tussen april en juli heeft de ambassade 12 repatriëringsvluchten geregeld en ongeveer 3000 mensen gerepatrieerd. Ook zijn er twee boten met camperaars vertrokken vanuit Tanger naar Genua. De campers zelf volgden in december. Veel dank aan iedereen die zich heeft ingezet tijdens deze speciale operatie.

Repatriering
Beeld: ©Ambassade des Pays Bas
Medewerkers van de ambassade en personeel van de luchthaven tijdens een van de repatrieringsdagen.