Yves Saint Laurent Museum brengt eerbetoon aan Bert Flint

Het Yves Saint Laurent Museum brengt een eerbetoon aan Bert Flint, een van origine Nederlandse verzamelaar en passievolle verdediger van de verschillende aspecten van het rijke erfgoed dat Marokko kenmerkt. Het museum heeft een tentoonstelling aan hem gewijd die tot en met 30 mei loopt.

Bert Flint, geboren in 1931 in Nederland, studeerde Spaanse taal en literatuur aan de Universiteit van Utrecht. Een bezoek aan het Alhambra in Granada wekte zijn interesse in de geschiedenis van het islamitische Spanje en de beschaving van al-Andalus. Tijdens zijn eerste reis naar Marokko in 1954 ontdekte hij dat de architectuur en decoratie van veel herenhuizen in oude steden in Marokko verband hielden met dezelfde artistieke traditie die het Alhambra inspireerde.

Flint vestigde zich permanent in Marokko in 1957. Hij gaf meer dan 25 jaar les aan een middelbare school in Marrakech en aan de Ecole des Beaux-Arts in Casablanca. In de jaren zeventig richtte hij zich steeds meer op de rurale cultuur en de vele culturele manifestaties daarvan. In een tijd dat bijna niemand in zulke dingen geïnteresseerd was, begon hij textiel, sieraden, meubels, tapijten en andere alledaagse voorwerpen te verzamelen.

Zijn huis in Marrakech, dat sinds 1989 het Tiskiwin-museum is geworden, is open voor publiek om zijn prachtige collecties te aanschouwen. De bijzondere tentoonstelling in het Yves Saint Laurent Museum bewijst eens te meer de grote waarde van de Flint-collecties. De tentoongestelde objecten getuigen allemaal van zijn unieke kijk op de diversiteit en rijkdom van een veelheid aan berbertradities die floreerden van de Atlas tot de Anti-Atlas en van de Sahara tot de Sahel.

In 2006 heeft Bert Flint zijn museum aan de Cadi Ayyad-universiteit van Marrakech geschonken, die de collectie nu beheert.

Bert Flint
Beeld: ©Tiskiwin Museum
Bert Flint