Brief aan alle Nederlanders in Frankrijk - Oktober 2021

Beste Nederlanders in Frankrijk,

De herfst is aangebroken en het publieke leven is in Frankrijk weer in volle gang. Sterker nog, in Nederland nadert de herfstvakantie al.

Naar alle waarschijnlijkheid bevinden we ons in de nasleep van de coronapandemie. De maatregelen worden langzaamaan versoepeld, maar het is nog wel van belang om een QR-code te hebben voor Franse en sinds kort ook Nederlandse horeca. Mocht u op reis gaan naar Nederland of Frankrijk, bijvoorbeeld met de herfstvakantie, vergeet dan niet het reisadvies in de gaten te houden.

Op de ambassade hopen we voor het einde van dit jaar  de consulaire balie weer op volle sterkte te kunnen laten functioneren maar voorlopig is dat nog niet het geval. Dit heeft te maken met de Nederlandse én Franse restricties die corona nog met zich meebrengt. Mocht u (online) een afspraak willen maken, houdt u dan rekening met enige wachttijd. Zodra hierin verandering  komt, houden we u op de hoogte via de informatieservice of de website.

Het grootste gedeelte van het ambassadepersoneel gaat weer naar kantoor. Ik hoop dat dit – als u in de gelegenheid bent om te werken – ook voor u geldt, en dat u nieuwe collega’s kunt ontmoeten.

Op diplomatiek niveau ligt het zwaartepunt de komende tijd op het naderende Franse voorzitterschap van de Europese Unie. Dat begint in januari en vergt voorbereiding. Zo reisde minister-president Mark Rutte naar Parijs, om kennis te maken met premier Jean Castex, en te overleggen met president Emmanuel Macron. In de herfst staat er nog een groot aantal bezoeken gepland. Van Nederlandse ministers tot hoge ambtenaren: zo was Tom de Bruijn, de minister voor Buitenlandse Handel vorige week op bezoek bij zijn ambtsgenoot Franck Riester.

Eerder deze maand werd de Netherlands Business Council (NLBC) officieel opgericht, in aanwezigheid van de voorzitter van MKB-Nederland Jacco Vonhof. De NLBC is een non-profit business hub die ondernemers met elkaar verbindt en via het netwerk dienstverlening kan bieden bij het ondernemen op de Franse markt. Neemt u vooral een kijkje op de website NLBC.fr.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken werkt verder aan een uitgebreider burgerportaal, een uitbreiding van de huidige website nederlandwereldwijd.nl met alle relevante informatie op één plek. Via de site nederlandwereldwijd.nl kunt u zich tevens aanmelden voor de informatieservice. Tenslotte staat het BZ 24/7 contact center voor u klaar om uw vragen te beantwoorden. Daar kan men u ook doorverwijzen naar de juiste instanties en kanalen.

Als ambassade proberen we Nederlanders in Frankrijk, zo goed als we kunnen, van dienst te zijn. Ik wil u graag nogmaals attenderen op onze sociale mediakanalen zoals onze facebookpagina @AmbassadePaysBasFrance of ons Twitterkanaal @NLenFrance. Via deze kanalen houden we u op de hoogte van ontwikkelingen die voor u van belang kunnen zijn.

Met vriendelijke groet,

Pieter de Gooijer

Black and white photo portrait of Pieter de Gooijer
Beeld: BZ