Brief aan alle Nederlanders in Frankrijk - December 2021

Beste Nederlanders in Frankrijk,

Het einde van 2021 is inmiddels in zicht, en ik overdrijf niet als ik schrijf dat het een hectisch jaar is geweest gemarkeerd door het coronavirus. Net als u hoop ik dat de last die het virus op de samenleving legt binnenkort zal worden weggenomen. Gebleken is dat het weinig zin heeft om zich te wagen aan voorspellingen. We zullen nog een tijd voorzichtig moeten zijn.

Zowel in Frankrijk als in Nederland loopt het aantal besmettingen met het coronavirus opnieuw op. In beide landen betekent dit dat er nieuwe maatregelen moeten worden getroffen om de verspreiding van het virus zoveel mogelijk te beperken. Het is van belang om zich in Frankrijk aan de Franse regels te houden. Dat betekent ook dat er een bewijs van een boostervaccin van u gevraagd kan worden. Vanaf 15 december geldt dit voor mensen van 65 jaar en ouder, vanaf 15 januari voor iedereen. Onze consulaire afdeling zorgt ervoor dat het reisadvies steeds up to date blijft. Zorg ervoor dat u goed voorbereid op reis gaat en dat u het laatste reisadvies volgt.

De eerste helft van 2022 staat voor de ambassade in het teken van het Franse voorzitterschap van de Europese Raad. De Franse regering heeft hier ambitieuze plannen voor, met groot aantal informele ministerraden en hoog ambtelijke bijeenkomsten in verschillende steden in Frankrijk. Komend jaar worden ook de presidentsverkiezingen en aansluitend de parlementsverkiezingen in Frankrijk gehouden. De campagne daaromtrent zal de komende tijd in alle hevigheid losbarsten. Ook voor Nederland is dit van belang. Niet alleen vanuit het oogpunt van de Europese samenwerking, maar ook vanuit onze bilaterale betrekkingen met de Fransen.

Heeft u dringende vragen, dan kunt u contact opnemen met Nederland Wereldwijd, het contactcentrum dat 24 uur per dag bereikbaar is op ‪+31 247 247 247.

  • Voor het meest recente reisadvies voor Frankrijk, kunt u hier terecht.
  • Actuele informatie van de Franse overheid over het corona-virus vindt u hier.
  • Voor updates raad ik u aan de sociale mediakanalen van de ambassade te volgen: Facebook en Twitter.

Ik hoop dat u in goede gezondheid verkeert, en dat u, als u in de gelegenheid bent, kunt blijven werken zonder al te veel beperkingen. Graag wens ik u fijne feestdagen, en hoop op een nieuw jaar met nieuwe uitdagingen en vooral met minder corona.

Met vriendelijke groet,

Pieter de Gooijer

Black and white photo portrait of Pieter de Gooijer
Beeld: BZ