Brief aan alle Nederlanders in Kenia - December 2021

Beste Nederlanders,

Met de feestdagen in aantocht, wens ik jullie graag een mooie kerst en een gezond nieuwjaar toe.

Het is de afgelopen weken duidelijk geworden dat omikron zich in Nederland zeer snel verspreidt en het aantal COVID-gevallen neemt ook in Kenia exponentieel toe. Het Nederlandse kabinet heeft besloten dat Nederland tot en met in ieder geval vrijdag 14 januari 2022 in lockdown gaat (zie: Verspreiding omikron vertragen: Nederland in lockdown | Nieuwsbericht | Rijksoverheid.nl). De inreisvoorwaarden voor Nederland zijn ook aangescherpt. Om vanuit Kenia naar Nederland te reizen heeft u in de meeste gevallen naast een PCR test van max 48 oud of een antigeen sneltest van max. 24 uur oud ook een bewijs van vaccinatie nodig. Controleert u aub op www.government.nl wat voor uw reis van toepassing is.

In ons reisadvies geven we informatie over de inreisbeperkingen voor Kenia, zo moeten alle reizigers (behalve kinderen onder de 5 jaar) in het bezit zijn van een geldig Keniaans visum, een negatieve COVID PCR-test die niet ouder is dan 96 uur en een Travellers Health Surveillance Form. Zie reisadvies: Reisadvies Kenia | Ministerie van Buitenlandse Zaken | Kenia | Nederlandwereldwijd.nl

Nu het aantal besmettingen ook in Kenia snel stijgt, is het belangrijk om de basis COVID-maatregelen goed op te volgen. Dus bij symptomen testen en bij eventuele positieve zelftest meteen een PCR test. Daarnaast natuurlijk handen wassen, letten op ventilatie in ruimtes waar u zich begeeft, vermijden van nauwe contacten en gebruik van mondkapjes. Ik besef me dat u dit allemaal prima weet, maar na een periode van gunstige COVID cijfers moeten we allemaal weer terugschakelen. De knop moet weer om met als doel besmetting van u zelf en vooral  ook van anderen te voorkomen.

Ik wens u veel sterkte de komende tijd en hoop dat u besmetting zult weten te voorkomen, vaccinatie zult kunnen krijgen indien u dat wenst en dat u ondanks de COVID-dreiging toch vooral ook fijne Kerstdagen en een goed begin van 2022 zult hebben.

Het afgelopen jaar heb ik het geluk gehad heel veel Nederlanders in Kenia te kunnen ontmoeten, o.a. in Eldoret, Lamu, Kilifi, Kisumu, Makueni, Meru, Mombasa, Nakuru, Taraka Nithi, Turkana, en natuurlijk Nairobi. Waar mogelijk hoop ik komende maanden nog meer Nederlandse bedrijven en Nederlanders te kunnen spreken. Mocht er voor die tijd iets zijn waar u hulp bij nodig heeft, bijvoorbeeld consulaire zaken, dan kunt u de ambassade bereiken via NAI-CA@minbuza.nl.

Nogmaals, fijne feestdagen en een gezond 2022 gewenst.

Groet,

Maarten Brouwer

Ambassadeur

Photo portrait of Maarten Brouwer
Beeld: BZ