Brief aan alle Nederlanders in Frankrijk

Beste Nederlanders in Frankrijk,

2022 is goed en wel onderweg en het lijkt er op dat de piek van de omicrongolf van het coronavirus inmiddels achter ons ligt. We kijken voorzichtig optimistisch vooruit, nu er een aantal maatregelen in Frankrijk versoepeld wordt. Inmiddels is bovendien de zogeheten passe vaccinal van kracht. Deze is vereist voor iedereen boven de 16 jaar voor toegang tot allerlei openbare gebouwen en evenementen: met alleen een negatieve test heeft u vanaf deze leeftijd geen toegang meer tot bijvoorbeeld een restaurant. Dus mocht u naar Frankrijk reizen voor de voorjaarsvakantie, bijvoorbeeld om te gaan wintersporten, houdt dan het meest recente reisadvies in de gaten. Er wordt streng en regelmatig gecontroleerd, ook op de pistes. Onder de 16 jaar volstaat een negatieve test van maximaal 24 uur oud. Het is vast en zeker ten overvloede, toch wil ik u op het hart drukken om de Franse richtlijnen te volgen en de instructies van de autoriteiten op te volgen.

Op de ambassade concentreert een groot deel van het team zich op het Franse voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie. In het kader van dit voorzitterschap vinden deze periode veel bijeenkomsten plaats waarvoor dan diverse Nederlandse bewindspersonen naar Frankrijk komen. De nadruk van het voorzitterschap ligt op de eerste drie maanden van het jaar. Daarna richt men zich hier op de Franse verkiezingen. Zoals u vast al wel gemerkt heeft, is voor een aantal kandidaten de verkiezingscampagne al begonnen.

Twee weken geleden was Wopke Hoekstra, de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken, in Parijs voor een kennismakingsbezoek aan Jean-Yves Le Drian, zijn collega-minister in Frankrijk, en aan Clément Beaune, die staatssecretaris is voor Europese Zaken. Bij dit bezoek werd eens te meer duidelijk dat de banden tussen beide landen goed zijn en dat Rutte IV de komende kabinetsperiode veel aandacht zal hebben voor de bilaterale relatie met Frankrijk.

Heeft u dringende vragen, dan kunt u contact opnemen met Nederland Wereldwijd, het contactcentrum dat 24 uur per dag bereikbaar is op ‪+31 247 247 247.

  • Voor het meest recente reisadvies voor Frankrijk, kunt u hier terecht.
  • Actuele informatie van de Franse overheid over het corona-virus vindt u hier.
  • Voor updates raad ik u aan de sociale mediakanalen van de ambassade te volgen: Facebook en Twitter.

Ik hoop dat u in goede gezondheid verkeert, en dat u net als ik uitziet naar de komende spannende maanden.

Met vriendelijke groet,

Pieter de Gooijer

Pieter de Gooijer
Beeld: ©BZ