In memoriam Honorair Consul Eric Durieux

Honorair Consul van het Koninkrijk der Nederlanden overleden

Met grote bedroefdheid moet ik u mededelen dat op donderdag 17 februari 2022 is overleden de heer Eric Durieux, honorair consul van het Koninkrijk der Nederlanden voor de provincies Alicante, Murcia en Albacete, met standplaats La Nucía.

Eric Durieux zette zich sinds 2007 als consul in voor de dienstverlening aan Nederlandse burgers aan de Spaanse Oostkust. Enkele jaren daarvoor koos hij samen met zijn vrouw Lita definitief voor een leven aan de Middellandse Zee na een imposante loopbaan bij de NV Philips, die in 1970 begon en hem uiteindelijk aan het hoofd van de vestigingen in Venezuela en later Egypte bracht.

De heer Durieux zette zich met enthousiasme in voor de Nederlanders in zijn regio, of het nu toeristen waren, of mensen die zich daar permanent vestigden, waaronder een flink aantal ondernemers. Hij onderhield nauw contact met de Nederlandse zakenclubs. Menigmaal verbaasde hij ons met zijn energie en optimisme als hij kort na een zware medische behandeling weer klaarstond om landgenoten te helpen. Zelf heb ik dat onder meer mee mogen maken toen in september 2019 de provincie Alicante werd getroffen door zwaar noodweer, gevolgd door modderstromen en overstromingen. Eric was toen van grote steun voor de familie van een overleden Nederlander, en stond ook meteen klaar om –ondanks zijn toen fragiele gezondheid- op bezoek te gaan bij andere Nederlanders in de Vega Baja.

De collega’s van de ambassade zullen niet alleen zijn grote hulpvaardigheid missen, maar ook zijn grote gevoel voor humor en zijn relativeringsvermogen. Hij was een goede en gewaardeerde chef voor de medewerkers van het toenmalige consulaat in La Nucía. Op verzoek van Eric Durieux werd vorig jaar het selectieproces voor een opvolger opgestart. Er is een waardige opvolger gevonden. Zodra de Spaanse autoriteiten het groene licht geven, zullen we de benoeming bekend maken.

De begrafenis van de heer Durieux heeft inmiddels in besloten kring plaatsgevonden. Wij wensen zijn vrouw Lita, zijn dochter Patricia en alle andere dierbaren heel veel sterkte bij het dragen van dit grote verlies.


Jan Versteeg,
Ambassadeur van het Koninkrijk der Nederlanden