Brief aan alle Nederlanders in Frankrijk

Beste Nederlanders in Frankrijk,

Op het moment dat ik dit schrijf, nadert de eerste ronde van de Franse presidentsverkiezingen. Volgens de laatste polls beloven deze uitermate spannend te worden. Misschien overbodig om te zeggen, maar we volgen de campagne met veel belangstelling want verkiezing is voor Frankrijk en Europa van belang.

Naast de verkiezingen en het Franse voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie wordt ons werk op dit moment sterk bepaald door de Russische invasie in Oekraïne. Wie had kunnen verwachten dat er in 2022 een oorlog zou plaatsvinden in Europa, en dat Oekraïne voor zijn voortbestaan moet vechten? Over een maand herdenken we de Tweede Wereldoorlog op 4 mei, zoals u wellicht weet vindt deze altijd plaats op het Nederlands ereveld in Orry-la-ville. Met deze herdenking en de viering van onze eigen bevrijding in het vooruitzicht is het navrant dat er opnieuw oorlog oplaait in Europa. 

Door het conflict is er een grote vluchtelingenstroom naar West-Europa op gang gekomen. We moeten deze vluchtelingen zo veel mogelijk helpen. Laten we hopen dat het conflict snel tot een oplossing komt, waarna we  de Oekraïense regering en bevolking kunnen helpen met het herstel. 

In het licht van deze gebeurtenissen is het passend om de viering van Koningsdag dit jaar een sober karakter te geven. Daarom houdt de ambassade een bescheiden ontvangst met een enigszins beperkt aantal genodigden.

Door de coronapandemie was het voor onze consulaire collega’s helaas langere tijd niet mogelijk reizen met het mobiele aanvraagstation (MVA) te organiseren; we hopen dat dit in de loop van het jaar opnieuw mogelijk zal zijn. Zo zal het consulaire team van de ambassade in de maand mei gedurende een dag in Nice zijn om een aantal Nederlanders de gelegenheid te bieden hun paspoort te vernieuwen.  Daarover zal binnenkort gecommuniceerd worden via www.nederlandwereldwijd.nl en via onze social media.

Heeft u dringende vragen, dan kunt u contact opnemen met Nederland Wereldwijd, het contactcentrum dat 24 uur per dag bereikbaar is op ‪+31 247 247 247.

  • Voor het meest recente reisadvies voor Frankrijk, kunt u hier terecht.
  • Actuele informatie van de Franse overheid over het corona-virus vindt u hier.
  • Voor updates raad ik u aan de sociale mediakanalen van de ambassade te volgen: Facebook en Twitter.

Met vriendelijke groet,

Pieter de Gooijer

Pieter de Gooijer
Beeld: ©BZ