Uitgebreidere dienstverlening in Barcelona en bezoeken aan de regio’s

De ambassade is continu op zoek naar manieren om de dienstverlening aan Nederlanders in Spanje te verbeteren. De komende maanden breiden we onze dienstverlening uit. U kunt binnenkort namelijk ook reisdocumenten aanvragen in Barcelona. Daarnaast kunt u tijdens onze periodieke bezoeken aan sommige regio’s met ingang van 2023 naast het aanvragen van een reisdocument ook terecht voor vragen over AOW of andere sociale voorzieningen uit Nederland.  

Pop-up ambassades in de regio’s: reisdocumenten en sociale voorzieningen

Zoals u van ons gewend bent, brengt het consulair team regelmatig een bezoek aan de regio’s waar veel Nederlanders wonen. Komend jaar willen we deze service uitbreiden: niet alleen het consulaire team gaat op pad, ook het team dat zich bezighoudt met sociale voorzieningen uit Nederland, zoals AOW zal bij enkele bezoeken aanwezig zijn. Zo kunt u tijdens een afspraak twee vliegen in één klap slaan: een nieuw reisdocument aanvragen en/of vragen stellen over pensioenen en uitkeringen, zorgverzekering en daaraan gerelateerde belastingzaken. Laagdrempelig en toegankelijk voor iedereen.

Waar en wanneer?

In 2023 bezoekt de Pop-up Ambassade de volgende regio’s:

  • Málaga (30 januari t/m 3 februari 2023)
  • La Nucía (omgeving Benidorm - 27 februari t/m 3 maart 2023)
  • De Balearen (hiervoor worden de data later bekend gemaakt)
  • De Canarische eilanden (hiervoor worden de data later bekend gemaakt).

Meer informatie

De bezoeken worden ook via deze website Paspoort of ID-kaart aanvragen als u in Spanje woont | Nederland Wereldwijd en via onze Facebookpagina Nederlandse Ambassade in Spanje | Madrid | Facebook aangekondigd.

Aanvragen van reisdocumenten binnenkort ook mogelijk in Barcelona

Voor het aanvragen van reguliere reisdocumenten (identiteitskaart of paspoort) in Spanje kunt u binnenkort naast de ambassade in Madrid, terecht op twee nieuwe locaties die worden aangeboden door een externe dienstverlener:

  • Barcelona met ingang van 21 december 2022
  • Extra locatie in Madrid met ingang van 19 december 2022, vooralsnog buiten reguliere openingstijden van de consulaire afdeling van de Ambassade.

Extra dienstverlening mogelijk door samenwerking

Het ministerie van Buitenlandse Zaken gaat op een aantal plekken in de wereld samenwerken met het bedrijf VFS Global. Hierdoor kunnen Nederlanders op een aantal nieuwe locaties terecht voor de aanvraag van reisdocumenten, waaronder in Barcelona en Madrid. Deze samenwerking is geen vervanging van de ambassade-dienstverlening, maar een aanvulling daarop. Met Barcelona als nieuwe locatie en ruimere openingstijden in Madrid proberen we een betere service te leveren aan Nederlanders in Spanje. De dienstverlening door de ambassade blijft ongewijzigd.  

Wie is VFS Global?

VFS Global is een externe dienstverlener met een wereldwijde aanwezigheid, die gespecialiseerd is in verwerken van aanvragen voor reisdocumenten. Zij beheren op dit moment al het online afsprakensysteem voor consulaire zaken op alle Nederlandse ambassades.

Waar kan ik een reisdocument aanvragen?

Madrid

  • Nederlandse Ambassade, Consulaire Afdeling: Openingstijden: 9:40-14:00 uur

Adres: Torre Emperador Castellana, Paseo de la Castellana 259D, 36ste verdieping, 28046 Madrid.

  • VFS Global Madrid, Voorlopige openingstijden: ma t/m vrij van 14:00 – 18:00 uur, 1 zaterdag in de maand van 10:00-18:00 uur

Adres: Calle de Cardenal Marcelo Spínola 2, 28016 Madrid

Barcelona

  • VFS Global Barcelona, voorlopige openingstijden: 14:00 – 17:00 uur

Adres: Carrer de Sardenya 229, 3e verdieping, kantoor 1, 08013 Barcelona

Hoe werkt een aanvraag via VFS Global?

Afspraak maken bij VFS Global

U kunt een afspraak maken bij VFS Global voor het aanvragen van een reisdocument via deze website: Apply for Dutch Passport or ID Card | vfsglobal. Zorg ervoor dat u alle benodigde documenten heeft, voordat u een afspraak maakt. U kunt hiervoor de checklist raadplegen op Paspoort of ID-kaart aanvragen of vernieuwen als u in het buitenland woont | Nederland Wereldwijd.

Aanvraag indienen

De aanvrager moet in persoon verschijnen en de vereiste documenten meenemen. Vingerafdrukken worden door VFS Global op de dag van de aanvraag afgenomen.

Extra kosten

Naast de reguliere tarieven voor reisdocumenten brengt VFS Global op maandag t/m vrijdag tot 17:00 uur een toeslag van 16,70 euro per aanvraag in rekening. Op doordeweekse dagen na 17:00 uur en op zaterdagen geldt een toeslag van 36,70 euro per aanvraag. 

Verantwoordelijkheid voor uw aanvraag

Indien u een aanvraag indient via een VFS Global kantoor in Barcelona of Madrid, wordt de volledige afhandeling door VFS geregeld. De ambassade is hier niet bij betrokken of voor verantwoordelijk.

Kan ik nog steeds terecht bij de ambassade?

De openingstijden van het consulaat in Madrid blijven ongewijzigd. Hier kunt u nog steeds terecht voor de aanvraag van een reisdocument. Als u de aanvraag indient bij de ambassade in Madrid, dan zorgt de ambassade voor de volledige afhandeling tegen het het normale tarief.

Kan ik op meer locaties bij VFS Global terecht?

Er zijn momenteel geen plannen voor verdere uitbreiding in de samenwerking met VFS Global, maar het is niet uitgesloten dat in de komende jaren op andere locaties in Spanje mogelijk zal zijn reisdocumenten aan te vragen.

Kan ik voor nooddocumenten ook terecht bij VFS?

Nee, voor de aanvraag van nooddocumenten (Laissez-Passer) kunt u alleen terecht bij de ambassade en de Honorair Consuls die in de regio namens de ambassade Nederlanders bij kunnen staan.

Blijven de bezoeken van het consulaire team aan de regio doorgaan?

De ambassade streeft ernaar jaarlijks een bezoek te brengen aan de Balearen, de Canarische eilanden, Málaga en La Nucía (Benidorm). Het bezoek aan Barcelona zal met ingang van 2023 niet meer worden ingepland vanwege de dienstverlening van het VFS Global kantoor.

Kan VFS Global besluiten om een aanvrager geen reisdocument toe te kennen?

VFS is niet betrokken bij de besluitvorming rond het toekennen van een reisdocument en kan het besluit op de aanvraag op geen enkele wijze beïnvloeden.