Digiplomatie en klassieke diplomatie

Weblogs

De zomer staat voor de deur. Niet alleen meteorologisch, maar ook figuurlijk. De sterke daling in Corona-besmettingen in Europa, vaccinaties en versoepelingen, ook in de reisadviezen, zorgen bij velen voor een herwonnen gevoel van vrijheid en optimisme. Ik deel dat gevoel van zonnigheid. 

Op de Ambassade schakelen we, na maandenlang thuiswerken (want dat was verplicht in België) langzamerhand over naar ‘hybride’ werken: deels op kantoor, deels thuis. Velen, onder wie ikzelf, kijken erg uit naar het dagelijks contact met de collega’s op de werkvloer. Dat heb ik erg gemist. 

Het telewerken, dat ons door Corona werd opgelegd, biedt overigens ook voordelen, zeker ook in het diplomatieke verkeer. De Ambassade heeft het laatste jaar veel online overleggen kunnen organiseren tussen enerzijds Nederlandse beleidsmakers en anderzijds beleidsmakers van de federale, Vlaamse, Brusselse en Waalse overheden. Over uiteenlopende onderwerpen als de energietransitie, thuiswerkregelingen, begrotingsbeleid, field lab experimenten, kernenergie, koolstofcaptatie, stikstof, laadpaal-vraagstukken en elektrisch vervoer, kunstmatige intelligentie, Midden-Oosten politiek, fiscaliteit etc.
Buurlanden moeten over dergelijke onderwerpen met elkaar spreken. Die thema’s zijn  vaak grensoverschrijdend en raken de burgers rechtstreeks.

Vóór Corona had de organisatie van dat soort uitwisselingen vaak wat meer voeten in de aarde. Dan moesten delegaties naar Brussel komen, of naar Den Haag. Dat kostte een volle dag. Lastig, en soms omslachtig met het afstemmen van agenda’s. Nu we zo gewend zijn aan telewerken, gaat dat veel gemakkelijker. Datum prikken, 1,5 uur reserveren op Zoom of MS-Teams en het was geregeld. En vaak konden we veel deelnemers mobiliseren, meer dan bij klassieke delegaties. “Digiplomatie” noemen wij dat nu. 

Een ander mooi voorbeeld van Digiplomatie was het aanbieden van geloofsbrieven. Laat het mij uitleggen. In België zijn er veel ambassadeurs die mede-bevoegd zijn voor Nederland: vaak kleinere landen die in Brussel een ambassade hebben bij de Europese instellingen, maar niet in Den Haag. Toch moeten die ambassadeurs hun geloofsbrieven aanbieden aan onze Koning. Maar hoe doet men dat, als er reisbeperkingen zijn in verband met Corona? 
Welnu, dat deden we voor het eerst in de geschiedenis digitaal. Vier Ambassadeurs (uit Lesotho, Singapore, Mauritius en Haïti) kwamen -gekleed in jacquet en traditioneel tenue- naar de Nederlandse ambassade in Brussel, en boden daar hun geloofsbrieven via mij aan de Koning aan. Koning Willem-Alexander was met ons verbonden via directe videolink. Vervolgens had onze Koning met die Ambassadeurs het gebruikelijke diplomatieke kennismakingsgesprek. Alles digitaal. Efficiënt, protocollair en diplomatiek. Ziet de foto’s. Zo kan het ook! 

Digitale geloofsbrieven

Maar er blijft gelukkig ook ruimte voor klassieke diplomatie. 22 juni kwam de Belgische Eerste Minister Alexander de Croo naar Den Haag voor een lunchgesprek met minister-president Mark Rutte. Er is altijd veel te bespreken tussen buurlanden. Ook omdat we in Benelux kader onze posities in de Europese Unie bespreken. De violen op elkaar afstemmen, zodat ons geluid luider en harmonieuzer klinkt. 

Rutte - De Croo

En twee dagen later, op 24 juni, was Mark Rutte in Antwerpen. Daar opende hij de nieuwe lokalisatie van ons Consulaat-generaal. Consul-generaal Bert van der Lingen en zijn collega’s zijn nu gehuisvest in het prachtige “Huis Spaengien” pal op de Grote Markt. Een betere locatie is niet denkbaar. Onze premier, en daarna ook gouverneur Berx en Burgemeester De Wever, bezongen in toespraken de hechte historische banden tussen Antwerpen en Nederland. 

Opening CG Antwerpen

Ik wens u en uw naasten een prachtige zomer.

Pieter Jan Kleiweg de Zwaan

Ambassadeur