La rentrée

Weblogs

Het moment dat de zomervakantie voorbij is, en dat de scholen weer starten en het politieke seizoen weer begint. In Frankrijk is daar een mooi woord voor: “la rentrée”. 

Afghanistan
Voor veel van de collega’s met wie wij samenwerken was augustus een drukke maand. Door de crisis in Afghanistan was het alle hens aan dek. Ook deze Ambassade kreeg ermee te maken. Want Nederland en België werkten zeer nauw samen bij de evacuaties vanuit Kaboel. Zeker in tijden van crisis is de vriendschap en het vertrouwen tussen Nederland en België heel veel waard.

Meer dan 150 Nederlandse staatsburgers of Afghanen met een Nederlandse link (bijv. tolken van de Nederlandse militairen) kwamen eind augustus via vliegveld Melsbroek aan, vervoerd door Belgische vliegtuigen. Als Ambassade vingen wij deze mensen op en registreerden ze, voordat ze met bussen naar Nederland werden gebracht. Ik sprak enkelen van hen, en hoorde hun klemmende verhalen over de angst die zij hadden gevoeld in het gedrang op het vliegveld in Kaboel, en de dankbaarheid voor de steun van Nederlandse diplomaten en militairen ter plaatse. Wij stelden onze wifi-hotspots en telefoons beschikbaar, indien mensen snel met thuis wilden bellen. 

Politiek
Het politieke seizoen begint ook weer. In België zijn er complexe maatschappelijke opgaven die dit najaar op het menu staan. Pensioenhervormingen, fiscaliteit, arbeidsmarkt, staatsfinanciën en kernuitstap. Stuk voor stuk zeer relevante onderwerpen waar Nederland ook grote belangen bij heeft. Want een België dat hervormingen doorvoert, is goed voor Nederland. België is immers onze tweede handelspartner en een nauwe vriend in de EU en de Benelux. Als Ambassade worden wij over deze Belgische dossiers veel bevraagd door de Haagse ministeries maar ook door de provincies. Wij rapporteren daarover en brengen beleidsmakers bij elkaar. 

Chocola, zonne-auto’s en havens
En in september organiseren wij een aantal evenementen. 

Op 13 september, op International Chocolate Day, brengen wij politici (onder wie de Nederlandse en Belgische ministers voor Ontwikkelingssamenwerking), bedrijven en maatschappelijke organisaties samen om te spreken over gepaste zorgvuldigheid en duurzaamheid in cacao-waardeketens. België en Nederland zijn wereldmachten als het gaat om productie en handel in chocola en cacao. En daar hoort ook maatschappelijke verantwoordelijkheid bij.  

Een week later, op 20 september, start de Europese Week voor Duurzame Mobiliteit en open ik de Residentie voor de Alliance for Solar Mobility . Deze alliantie (gevestigd in Nederland) legt zich toe op mobiliteit met zonne-energie. Verschillende high tech voertuigen, die gebruik maken van zonne-energie, zullen op die dag op de Residentie te aanschouwen zijn. Studenten van het ‘Solar Team Eindhoven’ zullen dan ook hun voertuig tonen. Brussel is hun eerste etappe in een Europese reis. Ik heb voor u enkele plekken beschikbaar gesteld voor dit evenement, dus stuur mij een mail (BRU-CDP@minbuza.nl) als u belangstelling heeft.

En dan, om de maand af te toppen, organiseren onze collega’s van het Consulaat-generaal in Antwerpen op 29 en 30 september twee grote conferenties: één over Vlaams-Nederlandse havensamenwerking en de andere over binnenvaart.

Kortom:  we gaan vol aan de slag. Voor Nederland, en voor de Belgisch-Nederlandse samenwerking.

Met vriendelijke groet,

Pieter Jan Kleiweg de Zwaan
Ambassadeur

Registratie op vliegveld Melsbroek