Huisdieren meenemen naar Nederland

Wilt u uw huisdier meenemen naar Nederland? In Nederland gelden de Europese regels voor het reizen met huisdieren zoals honden, katten en fretten.

Met hond, kat of fret naar Nederland

Voor honden, katten en fretten die u naar Nederland meeneemt, gelden standaard EU-eisen. Zoals een EU-dierenpaspoort, chip en een verplichte vaccinatie tegen rabiës (hondsdolheid).

Ander huisdier meenemen naar Nederland

Wilt u een ander dier meenemen naar Nederland? Bijvoorbeeld een konijn, vogel of reptiel?

Als u vanuit een EU-land reist, heeft u een gezondheidsverklaring van een dierenarts nodig.

Reist u met uw huisdier van buiten de EU naar Nederland? In de database Import Veterinair Online van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit leest u of dit mag. Deze informatie is alleen beschikbaar in het Nederlands

Reizen met beschermde diersoorten

Reist u met een beschermde diersoort naar Nederland? Dan heeft u een CITES-vergunning nodig. CITES (Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora) regelt de wereldwijde handel en het vervoer van beschermde plant- en diersoorten.  

Op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) leest u voor welke dieren een CITES-vergunning verplicht is. Deze informatie is alleen beschikbaar in het Nederlands. Voor het aanvragen van een vergunning kunt u contact opnemen met de RVO:

CITES-bureau
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland
P.O. Box 40225
8004 DE Zwolle
The Netherlands
Tel: +31 88 042 4242
Fax: +31 70 378 6139
E-mail: cites@rvo.nl