Q&A's Caribische visa

Lees de meest gestelde vragen over Caribische visa

Laatste update: 13-07-2020, 11.25 uur.

Kan ik nog een Caribisch visum aanvragen?

Nee, u kunt tot nadere berichtgeving geen regulier Caribisch visum aanvragen bij een ambassade, consulaat-generaal of externe dienstverlener.

Wanneer kan ik weer een Caribisch visum aanvragen?

Vanaf maart 2020 zijn de toegangsvoorwaarden voor personen die naar de Caribische delen van het Koninkrijk willen reizen in verband met de ontwikkelingen omtrent het COVID-19 virus aangescherpt. Door deze ontwikkelingen kunt u tot nadere berichtgeving geen visum aanvragen.

Ontvang ik mijn reeds betaalde leges terug van een ingediende aanvraag Caribisch visum?

De visumleges van reeds afgegeven visa die door COVID-19 niet zijn gebruikt, worden niet terugbetaald. U moet een nieuwe aanvraag indienen. Dit kan op het moment dat het afsprakensysteem weer geopend is.

Ik heb nog niet naar de Caribische delen van het Koninkrijk kunnen vertrekken. Kan de periode van mijn reeds afgegeven Caribisch visum verlengd worden?

De duur van afgegeven visa van reizigers die nog niet naar Caribische delen van het Koninkrijk hebben kunnen afreizen in verband met geannuleerde vluchten, kan niet worden verlengd. U moet een nieuwe visumaanvraag indienen. Dit kan op het moment dat het afsprakensysteem weer geopend is.

Als Caribisch visumhouder heb ik nog een geldig visum verkregen voor de reisbeperkingen. Kan ik nu de Caribische delen van het Koninkrijk inreizen?

Voor de lokale toegangsvoorwaarden en geldende reisbeperkingen kunt u contact opnemen met de lokale autoriteiten van de (ei)landen. Ook voor de BES eilanden (Bonaire, Eustatius, Saba) geldt dat er reisbeperkingen zijn ingesteld. De reisbeperkingen voor Caribisch Nederland zijn te vinden op Rijksdienstcn.com: Reisadvies Caribisch Nederland.

Wanneer kan ik weer naar de Caribische delen van het Koninkrijk?

De landen (Aruba, Curaçao & Sint Maarten) hebben vanaf 1 juli 2020 inreisbeperkingen opgeheven voor verschillende landen, waaronder Nederland. Let op! De lokale situatie en maatregelen veranderen snel. Kijk op de website van de lokale autoriteiten voor de laatste informatie:

Let op! De inreisbeperkingen en de lokale gezondheids- en verzekeringseisen zijn niet hetzelfde. Kijk per eiland wat de geldende voorwaarden zijn.

Zijn er speciale voorwaarden om te kunnen reizen naar de Caribische delen van het Koninkrijk en tijdens mijn verblijf?

Alle eilanden hebben maatregelen genomen om het COVID-19 virus tegen te gaan en stellen ook gezondheids- en verzekeringseisen aan bezoekers. Ook deze voorwaarden kunnen snel veranderen. Raadpleeg de website van de lokale autoriteiten voor de laatste informatie:

Let op! De inreisbeperkingen en de lokale gezondheids- en verzekeringseisen zijn niet hetzelfde. Kijk per eiland wat de geldende voorwaarden zijn.

Is het mogelijk te reizen tussen de verschillende Caribische eilanden?

Vanaf 1 juli 2020 is het mogelijk om te reizen tussen de landen Aruba, Curaçao, Sint Maarten en Bonaire. De lokale situatie en maatregelen veranderen snel. Kijk op de website van de lokale autoriteiten voor de laatste informatie:

Heb ik een Caribisch visum nodig om mijn verblijfsvergunning op te halen?

U heeft geen visum nodig als uw nationaliteit voorkomt op de lijst met visumvrije reizigers voor Aruba, Curaçao en Sint Maarten. Dat geldt bijvoorbeeld voor Amerikanen en burgers van de Europese Unie. Ook in een aantal andere gevallen heeft u geen visum nodig voor de Caribische Koninkrijksdelen.

Voor de BES dient u naast uw MVV-brief een Caribisch visum bij de desbetreffende ambassade wel aan te vragen, ook als uw nationaliteit voorkomt op de lijst met visumvrije reizigers.