Visa voor Nederland

Wilt u naar Nederland reizen? Dan heeft u misschien een visum nodig.
De visumwijzer helpt u te bepalen of u een visum nodig heeft, en zo ja; welk type visum u nodig heeft voor uw reisplannen naar of via Nederland.

Welke soorten visa zijn er?

Vanaf 1 februari 2020 gelden er hogere tarieven voor het Schengenvisum en het Caribisch visum. Zie nieuwsbericht voor meer informatie.

Of u een visum nodig heeft, ligt onder andere aan uw nationaliteit, bestemming en verblijfsduur. U leest op de visumpagina’s of u een visum nodig heeft en hoe u een visum aanvraagt.

Luchthaventransitvisum

Maakt u een tussenstop op een Nederlands vliegveld? Dan heeft u misschien een luchthaventransitvisum nodig.

Visum kort verblijf

Met het visum kort verblijf (Schengenvisum) kunt u maximaal 90 dagen in Nederland blijven. Het is behalve in Europees Nederland ook geldig in de andere Schengenlanden.

Visum lang verblijf

Wie langer dan 90 dagen in Nederland wil verblijven, heeft soms een visum lang verblijf nodig. Dit heet ook wel een machtiging tot voorlopig verblijf (mvv).

Caribische visa

Wie de Caribische Koninkrijksdelen wil bezoeken, heeft soms een Caribisch visum nodig. Daarmee kunt u Aruba, Bonaire, Curaçao, Saba, Sint Eustatius en Sint Maarten bezoeken.

Faciliterend visum

Wilt u naar Nederland komen en reist samen met of naar een familielid met de nationaliteit van de EU, EER of Zwitserland?  Dan kunt u een faciliterend visum aanvragen.

Geen visum nodig, wel regels

Ook voor visumvrije bezoekers zijn er regels om zonder visum naar Nederland te reizen.