Luchthaventransitvisum

Maakt u een tussenstop op een Nederlands vliegveld? Dan heeft u misschien een luchthaventransitvisum nodig.

Door het coronavirus is het aanvragen van een visum bij een ambassade of consulaat-generaal beperkt mogelijk. Dit geldt ook voor de aanvraag bij een kantoor van een externe dienstverlener zoals VFS Global.

Wat is een luchthaventransitvisum?

Met het luchthaventransitvisum mag u op een Nederlands vliegveld overstappen naar een bestemming buiten het Schengengebied. Het visum (ook wel A-visum genoemd) geeft geen toegang tot Nederland of een ander Schengenland. U mag het vliegveld, noch de internationale zone van het vliegveld, dus niet verlaten.


Overstappen binnen het Schengengebied: visum kort verblijf

Reist u via Nederland door naar een ander land binnen het Schengengebied? Dan is een luchthaventransitvisum niet geldig. U heeft dan een visum kort verblijf (Schengenvisum) nodig.

Heb ik een luchthaventransitvisum nodig?

Of u een luchthaventransitvisum nodig heeft, hangt onder andere af van uw nationaliteit. De visumwijzer helpt u te bepalen of u een luchthaventransitvisum nodig heeft.

Vrijstellingen

In sommige situaties heeft u geen luchthaventransitvisum nodig. Bijvoorbeeld als u:

  • een visum of verblijfsvergunning heeft voor een Schengenland, EU-land of EER-land
  • een visum heeft voor Canada, Japan of de Verenigde Staten
  • een verblijfsvergunning heeft die onbeperkte terugkeer garandeert voor Andorra, San Marino, Canada, Japan, Verenigde Staten
  • familie bent van een onderdaan uit de EU, EER of Zwitserland
  • een diplomatiek paspoort heeft
  • een dienst- of officieel paspoort heeft. Let op: dit geldt slechts voor een aantal nationaliteiten
  • vliegtuigpersoneel bent én u de nationaliteit heeft van een land dat lid is van de International Civil Aviation Organization (ICAO) (Engelstalig).

Vanaf 2 februari 2020 heeft u geen luchthaventransitvisum nodig als u een visum of een verblijfsvergunning heeft voor Aruba, Curaçao, Sint-Maarten, Bonaire, Sint-Eustatius of Saba.

Of u nu wel of geen transitvisum nodig heeft, de luchtvaartmaatschappij beslist uiteindelijk of u toegelaten wordt op uw vlucht. Ook al heeft u wel de juiste documenten voor uw reis.  

Luchthaventransitvisum aanvragen

Wilt u uw visum aanvragen? Hoe en waar u dit doet, verschilt per land.