Naar Nederland reizen zonder visum

Of u zonder visum naar Nederland mag reizen, hangt af van uw nationaliteit. U mag zonder visum maximaal 90 dagen in Nederland verblijven.

Voorwaarden visumvrij reizen

Of u zonder visum naar Nederland mag komen, hangt af van uw nationaliteit. Staat u niet op de lijst met visumplichtige nationaliteiten? Dan mag u Nederland en het Schengengebied zonder visum bezoeken. U moet dan nog wel aan de volgende voorwaarden voldoen:

  • U heeft een paspoort of ander reisdocument dat niet ouder is dan 10 jaar.
  • Uw paspoort of reisdocument is tot 3 maanden na vertrek geldig.
  • U kunt bewijzen dat u uw gehele verblijf kunt betalen (dit is € 34 per dag). Als dit niet lukt, kunt u iemand vragen om garant te staan.
  • U kunt bij de douane het doel van uw verblijf aantonen.
  • U kunt aantonen dat u een medische reisverzekering heeft.
  • U heeft een ticket voor de terugreis of doorgaande reis.
  • U bent geen gevaar voor de openbare orde, nationale veiligheid of internationale betrekkingen.

Verandering in voorwaarden visumvrij reizen in 2021

Reizigers die zonder visum naar het Schengengebied mogen reizen, moeten vanaf 2021 vooraf toestemming vragen om deze Schengenlanden te bezoeken. Deze zogenaamde reis-autorisatie is geen visum. U vraagt de reis-autorisatie aan via het Europese Reisinformatie en Autorisatiesysteem (ETIAS). De aanvraag kan alleen online gedaan worden. Wanneer de wijziging precies ingaat, is nog niet bekend.

Meer informatie vindt u op de website van de Europese Commissie

Zonder visum naar de Caribische Koninkrijksdelen

Let op: voor visumvrij reizen naar de Caribische Koninkrijksdelen gelden andere voorwaarden.

Werkvergunning

Wilt u tijdens uw verblijf in Nederland werken? Dan heeft u mogelijk een werkvergunning nodig. Ook wanneer dit minder dan 90 dagen is. Vraag aan uw werkgever om te controleren of u dit nodig heeft.