Schengenvisum kort verblijf (<90 dagen)

Komt u voor maximaal 90 dagen naar Nederland? Dan heeft u misschien een Schengenvisum voor kort verblijf nodig. Dit hangt af van uw nationaliteit. Met het visum mag u binnen een periode van 180 dagen vrij reizen in Nederland en andere Schengenlanden.

Wat is een visum kort verblijf / Schengenvisum?

Het visum kort verblijf is een Schengenvisum. Hiermee mag u maximaal 90 dagen (binnen een periode van 180 dagen) in het Schengengebied verblijven. U krijgt uw visum voor een bepaalde periode. Die kan ook korter zijn dan 90 dagen. Zolang uw visum geldig is, mag u vrij reizen tussen de 26 Schengenlanden.

Wilt u de Schengenzone binnen deze 180 dagen meerdere keren in- en uitreizen? Kies dan bij uw aanvraag voor de optie ‘multiple entry’.

Heb ik een visum nodig?

Alleen als uw nationaliteit op de lijst van visumplichtige landen staat, moet u een visum aanvragen.

Heeft u meer dan 1 nationaliteit? Dan bepaalt het paspoort waarmee u reist of u een visum nodig heeft.

Meerdere Schengenlanden bezoeken

Wilt u meerdere Schengenlanden bezoeken? Dan vraagt u het visum aan in het land van uw belangrijkste reisdoel. Is dat doel voor meerdere landen hetzelfde, bijvoorbeeld vakantie? Vraag dan het visum aan in het land waar u de meeste tijd wilt doorbrengen.

Verblijft u in elk Schengenland even lang? Dan vraagt u het visum aan bij het eerste Schengenland dat u bezoekt.

Orange carpet visumprogramma

Bent u een zakelijke reiziger en reist u vaak naar Nederland? Misschien kunt u of uw werkgever dan gebruikmaken van het orange carpet visumprogramma. Dit bespaart tijd en geld. Niet alle ambassades bieden het orange carpet visumprogramma aan.

Met familie binnen Europa reizen

Heeft u familie wonen in de Europese Unie (EU)? En reist u samen naar een ander EU-land dan waarvan uw familielid de nationaliteit heeft? Dan kunt u uw visum soms sneller en gratis krijgen.
U moet dan aan de volgende 3 voorwaarden voldoen:
1.    U bent familie van een burger van de Europese Unie, Liechtenstein, Noorwegen, IJsland of Zwitserland.
2.    Uw familielid reist naar of verblijft in een ander EU-land dan waarvan hij de nationaliteit heeft.
3.    U reist samen met uw familielid of voegt zich bij hem in het land dat u wilt bezoeken.

Denkt u hier recht op te hebben? Toon dan bij uw visumaanvraag aan dat u aan deze voorwaarden voldoet. Bijvoorbeeld met een huwelijksakte of geboorteakte om uw familieband aan te tonen. Met bijvoorbeeld een reservering voor uw hotel of vliegreis kunt u aantonen naar welk land u reist.

Verblijfsvergunning met vermelding ‘familie’

Heeft u een geldige verblijfsvergunning voor Bulgarije, Kroatië, Cyprus, Ierland, Roemenië of het Verenigd Koninkrijk? Én vermeldt deze verblijfsvergunning dat u familie bent van een burger van de Europese Unie, Liechtenstein, Noorwegen, IJsland of Zwitserland? Dan heeft u geen visum nodig.

Aanvragen visum

Wilt u uw visum aanvragen? Hoe en waar u dit doet, verschilt per land.