Schengenvisum kort verblijf (<90 dagen)

Komt u voor maximaal 90 dagen naar Nederland? Dan heeft u misschien een Schengenvisum voor kort verblijf nodig. Dit hangt af van uw nationaliteit. Met het visum mag u binnen een periode van 180 dagen vrij reizen in Nederland en andere Schengenlanden.

Stappenplan visum aanvragen

  1. Kies het juiste visum
    Schengenvisum kort verblijf
  2. Visum aanvragen in uw land
  3. Reizen met een visum of bezwaar maken tegen afwijzing

Wat is een visum kort verblijf / Schengenvisum?

Het visum kort verblijf is een Schengenvisum. Hiermee mag u maximaal 90 dagen (binnen een periode van 180 dagen) in het Schengengebied verblijven. U krijgt uw visum voor een bepaalde periode. Die kan ook korter zijn dan 90 dagen. Zolang uw visum geldig is, mag u vrij reizen tussen de 26 Schengenlanden.

Wilt u de Schengenzone binnen deze 180 dagen meerdere keren in- en uitreizen? Kies dan bij uw aanvraag voor de optie ‘multiple entry’.

Heb ik een visum nodig?

Alleen als uw nationaliteit op de lijst van visumplichtige landen staat, moet u een visum aanvragen.

Heeft u meer dan 1 nationaliteit? Dan bepaalt het paspoort waarmee u reist of u een visum nodig heeft.

Meerdere Schengenlanden bezoeken

Wilt u meerdere Schengenlanden bezoeken? Dan vraagt u het visum aan in het land van uw belangrijkste reisdoel. Is dat doel voor meerdere landen hetzelfde, bijvoorbeeld vakantie? Vraag dan het visum aan in het land waar u de meeste tijd wilt doorbrengen.

Verblijft u in elk Schengenland even lang? Dan vraagt u het visum aan bij het eerste Schengenland dat u bezoekt.

Orange carpet visumprogramma

Bent u een zakelijke reiziger en reist u vaak naar Nederland? Misschien kunt u of uw werkgever dan gebruikmaken van het orange carpet visumprogramma. Dit bespaart tijd en geld. Niet alle ambassades bieden het orange carpet visumprogramma aan.

Met familie binnen Europa reizen

Heeft u familie wonen in de Europese Unie (EU)? En reist u samen naar een ander EU-land dan waarvan uw familielid de nationaliteit heeft? Dan kunt u uw visum soms sneller en gratis krijgen.
U moet dan aan de volgende 3 voorwaarden voldoen:
1.    U bent familie van een burger van de Europese Unie, Liechtenstein, Noorwegen, IJsland of Zwitserland.
2.    Uw familielid reist naar of verblijft in een ander EU-land dan waarvan hij de nationaliteit heeft.
3.    U reist samen met uw familielid of voegt zich bij hem in het land dat u wilt bezoeken.

Denkt u hier recht op te hebben? Toon dan bij uw visumaanvraag aan dat u aan deze voorwaarden voldoet. Bijvoorbeeld met een huwelijksakte of geboorteakte om uw familieband aan te tonen. Met bijvoorbeeld een reservering voor uw hotel of vliegreis kunt u aantonen naar welk land u reist.

Verblijfsvergunning met vermelding ‘familie’

Heeft u een geldige verblijfsvergunning voor Bulgarije, Kroatië, Cyprus, Ierland, Roemenië of het Verenigd Koninkrijk? Én vermeldt deze verblijfsvergunning dat u familie bent van een burger van de Europese Unie, Liechtenstein, Noorwegen, IJsland of Zwitserland? Dan heeft u geen visum nodig.

Aanvragen visum

Wilt u uw visum aanvragen? Hoe en waar u dit doet, verschilt per land.