Schengenvisum kort verblijf aanvragen in Suriname

Nederland maakt deel uit van het Schengengebied. Woont u in Suriname? En wilt u een visum voor kort verblijf in het Schengengebied aanvragen? Bekijk dan welke regels gelden en hoe u uw visum aanvraagt.

Wat heb ik nodig?

 • U moet een paspoort of ander reisdocument overleggen met ten minste 2 blanco pagina's. Uw reisdocument moet in de afgelopen 10 jaar zijn afgegeven. Het moet nog minimaal 3 maanden geldig zijn na de datum waarop u het Schengengebied wilt verlaten.
 • U levert een volledig ingevuld en ondertekend visumaanvraagformulier in. Iedere persoon die op uw reisdocument meereist moet een eigen formulier inleveren. Formulieren voor kinderen jonger dan 18 jaar moeten door een ouder of voogd zijn ondertekend.
 • Bent u jonger dan 18 jaar en reist u zonder (1 van) uw ouders of voogd? Laat hen dan het toestemmingsformulier (Engelstalig) invullen. Bij binnenkomst in Nederland kan de grensbewaking hierom vragen.
 • U levert een pasfoto volgens de Nederlandse eisen in.
 • U laat uw vingerafdrukken afnemen. Dit doet u wanneer u uw aanvraag indient. Deze blijven 5 jaar geldig. Voor sommige aanvragers, zoals kinderen jonger dan 12 jaar, is dit niet nodig.
 • U betaalt leges. Als u naar een externe dienstverlener gaat, betaalt u ook een vergoeding.

Daarnaast zijn er documenten die nodig zijn voor een zorgvuldige beoordeling van uw aanvraag.
Bekijk hiervoor de checklist:

Wat kost een visumaanvraag?

Als u uw aanvraag indient bij een Nederlandse ambassade of een consulaat, betaalt u leges (kosten). Het bedrag vindt u op de tarievenpagina. Vraagt u uw visum aan via een externe dienstverlener, zoals een visumbureau? Dan betaalt u de dienstverlener hier ook nog een vergoeding voor.

Hoe lang duurt een aanvraag?

U kunt uw aanvraag op z’n vroegst 3 maanden voor uw reis indienen. En minimaal 15 werkdagen van tevoren.

Meestal weet u binnen 15 kalenderdagen of u het visum krijgt. Soms is meer tijd nodig: de aanvraag kan dan 30 dagen duren. En in uitzonderlijke gevallen 60 dagen. Bijvoorbeeld als er extra documenten nodig zijn.

Hoe wordt mijn aanvraag beoordeeld?

Sommige Schengenstaten willen van elkaar weten wie een visumaanvraag doet. Deze check (consultatie) is verplicht voor sommige nationaliteiten en kan tot 7 dagen in beslag nemen.

Uw aanvraag wordt daarnaast gecheckt in het Schengen-informatiesysteem (SIS II). Ook worden uw aanvraaggegevens gecontroleerd en bewaard in het Visa-informatiesysteem (VIS). Deze informatie is in het Engels.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken werkt met Informatie Ondersteund Beslissen om beter en sneller over uw visumaanvraag te beslissen. In de privacyverklaring leest u wat er met uw gegevens gebeurt.

Visum aanvragen in dit land of gebied

Hoe maak ik een afspraak voor een kort-verblijf visum in Suriname?

 1. Sinds 14 september 2017 maakt de Nederlandse ambassade in Paramaribo gebruik van de externe dienstverlener VFS Global voor het innemen van aanvragen voor een kort verblijf Schengen visum of visum voor het Caribische deel van het Koninkrijk*.
  * houders van een Surinaams paspoort hebben géén visum nodig voor het Caribische deel van het Koninkrijk.
  Voor een tijdige afspraak kunt vanaf heden online een afspraak maken via VFS Global in Suriname. Bekijk goed de voorwaarden op de website van VFS Global.
  De Nederlandse ambassade in Paramaribo vertegenwoordigt alle Schengenlanden voor de kort verblijf Schengen visumaanvragen.

  Contactgegevens van VFS Global:
  adres: Prins Hendrikstraat 14 in Paramaribo.
  telefoonnummer: +597 7499485
  e-mail: info.dutchsuriname@vfshelpline.com
  openingstijden: maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 15.00 uur en zaterdag van 8.00 tot 12.00 uur.
   
 2. Voor een afspraak bij de Nederlandse ambassade in Paramaribo: maak een afspraak via het online afsprakensysteem van de ambassade.

Hoe lang duurt een visumaanvraag in Suriname?

U kunt uw aanvraag op z’n vroegst 3 maanden voor uw reis indienen. En minimaal 15 werkdagen van tevoren, waarvoor u wel een afspraak gemaakt dient te hebben. Gelet op de piekperiode van april t/m augustus, is het raadzaam uw afspraak ruim van tevoren in te plannen.

Meestal weet u binnen 15 kalenderdagen of u het visum krijgt. Soms is meer tijd nodig: de aanvraag kan dan 30 dagen duren. En in uitzonderlijke gevallen 60 dagen. Bijvoorbeeld als er extra documenten nodig zijn.

Wat is de prijs van een Schengen of Caribisch kort verblijf visum?

De prijzen van de visumproducten zijn ongewijzigd:

 • € 60
 • kinderen 6 tot 12 jaar € 35
 • kinderen 0 tot 6 jaar gratis
 • Caribisch visum € 35

VFS Global zal voor de verleende diensten € 29 in rekening brengen.