Visum lang verblijf (mvv)

Wilt u langer dan 90 dagen in Nederland verblijven? Dan heeft u mogelijk een verblijfsvergunning of een visum voor lang verblijf nodig. Dit visum heet ook wel een machtiging tot voorlopig verblijf (mvv). Of u een mvv en/of verblijfsvergunning nodig hebt, ligt onder andere aan uw nationaliteit en verblijfsdoel.

Geen mvv of verblijfsvergunning nodig

U heeft geen mvv of verblijfsvergunning nodig wanneer:

Meer informatie over lang verblijf in Nederland zonder verblijfsvergunning vindt u op de website van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND).

Geen mvv nodig, maar wel een verblijfsvergunning

U kunt direct (zonder mvv) een verblijfsvergunning aanvragen bij de IND wanneer:

  • u de nationaliteit heeft van Andorra, Monaco, San Marino of Vaticaanstad;
  • u de nationaliteit heeft van Australië, Canada, Japan, de Verenigde Staten, Nieuw-Zeeland of Zuid-Korea
  • u familielid bent van iemand met de nationaliteit van een EU/EER-lidstaat of Zwitserland (zie onderstaand kopje ‘familieleden van EU-burgers);
  • u langdurig ingezetene bent van de EU en een verblijfsvergunning langdurig EU-ingezetene heeft. Uw familieleden hoeven ook geen mvv aan te vragen, als u samen met hen in dat EU-land heeft gewoond.
  • u al een geldige verblijfsvergunning van een ander Schengenland heeft en de aanvraag voor uw verblijfsvergunning door een erkend referent wordt gedaan. Familieleden hebben ook geen mvv nodig.
  • u al minimaal 1,5 jaar een geldige Europese Blauwe kaart (EU Blue Card) heeft in een ander EU/EER-land. Familieleden hebben ook geen mvv nodig.

Mvv en verblijfsvergunning nodig

U heeft een mvv en een verblijfsvergunning nodig wanneer de punten hierboven niet op u van toepassing zijn.

Familieleden van burgers van de EU, EER of Zwitserland

Bent u familielid van een burger van een EU/EER-lidstaat of Zwitserland? En heeft uw familielid niet de Nederlandse nationaliteit? Dan heeft u geen mvv nodig. U kunt dan de aanvraag voor een verblijfsvergunning direct doen bij de IND in Nederland. Als u een visum nodig heeft voor kort verblijf in Nederland, dan moet u eerst wel een visum voor kort aanvragen.

Of u een visum nodig heeft, hangt af van uw nationaliteit.

  • Heeft u een visumplichtige nationaliteit, maar heeft u een geldige verblijfsvergunning voor Bulgarije, Kroatië, Cyprus, Ierland, Roemenië of het Verenigd Koninkrijk? Én vermeldt deze verblijfsvergunning dat u familie bent van een burger van de Europese Unie, Liechtenstein, Noorwegen, IJsland of Zwitserland? Dan heeft u geen visum nodig.
  • Als u wel een visum nodig heeft, vraagt u dit visum aan in het land waar u woont. Omdat u een familielid bent van een burger van de EU, EER of Zwitserland, kunt u het visum sneller en gratis krijgen.

Bij uw visumaanvraag toont u aan dat u voldoet aan de volgende voorwaarden:

  • U bent familie van een burger van de Europese Unie, Liechtenstein, Noorwegen, IJsland of Zwitserland. Dit toont u aan met bijvoorbeeld een huwelijksakte of geboorteakte en een kopie van het paspoort van uw familielid.
  • U reist samen met uw familielid naar Nederland of u reist naar uw familielid die al in Nederland woont. Dit toont u aan met bijvoorbeeld een reservering voor een vlucht en een inschrijving van uw familielid bij een Nederlandse gemeente.

Familieleden van Nederlanders

Bent u familielid van een Nederlander? Alleen als uw Nederlandse familielid onlangs vanuit een ander EU-land naar Nederland is verhuisd, hoeft u geen mvv aan te vragen. Als u vanuit een ander EU-land samen met uw familielid naar Nederland verhuist is een mvv ook niet nodig.

Als uw Nederlandse familielid al in Nederland woont, geldt deze uitzondering niet.

Aanvragen visum lang verblijf (mvv)

Wilt u uw visum lang verblijf (mvv) aanvragen? Hoe en waar u dit doet, verschilt per land.