Working holiday programmes (WHS / WHP)

Nederland heeft working holiday-programma’s met Argentinië, Australië, Canada, Hongkong, Nieuw-Zeeland en Zuid-Korea. Komt u daarvandaan? En bent u ouder dan 18 en jonger dan 31 jaar? Dan kunt u een verblijfsvergunning aanvragen. U mag dan een jaar in Nederland wonen en werken.

Working Holiday Program en Working Holiday Scheme

Het Working Holiday Program (WHP) is bedoeld voor jongeren uit Argentinië, Canada, Hongkong en Zuid-Korea. Jongeren uit Australië en Nieuw-Zeeland kunnen meedoen aan het Working Holiday Scheme (WHS). Via de programma’s kunnen zij kennismaken met de Nederlandse cultuur en samenleving. Bijvoorbeeld door Nederlandse les te nemen.

Als u op basis van WHP of WHS een verblijfsvergunning heeft, mag u een jaar in Nederland verblijven. U mag tijdens uw verblijf ook incidenteel werken. U heeft hiervoor geen werkvergunning nodig. Met een verblijfsvergunning van het WHP of WHS mag u maximaal 12 aaneengesloten weken voor dezelfde werkgever werken. Heeft u al 12 weken voor dezelfde werkgever gewerkt? U mag dan 12 aaneengesloten weken voor een andere werkgever werken.

Aanvraag en voorwaarden

De website van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) biedt meer informatie over WHP en WHS (Engelstalig). Daar vindt u de voorwaarden om mee te mogen doen. En u leest hoe u een verblijfsvergunning aanvraagt.

Aangesloten landen

De Nederlandse ambassades en consulaten-generaal in de aangesloten landen bieden extra (Engelstalige) informatie:

  • Argentinië (informatie in het Spaans)
  • Australië
  • Canada
  • Hongkong
  • Nieuw-Zeeland
  • Zuid-Korea