Inburgeringsexamen

Woont u buiten de Europese Unie (EU) en wilt u voor langere tijd naar Nederland komen? Controleer dan of u het basisexamen inburgering buitenland moet doen in het land waar u woont.

Moet u examen doen?

Bent u 18 jaar of ouder? En jonger dan de pensioenleeftijd? Dan doet u het basisexamen inburgering buitenland als u voor langere tijd naar Nederland komt. U hoeft geen basisexamen inburgering buitenland te doen als u tot de uitzonderingen behoort.

Wat moet u doen?

Voorbereiden

Met het zelfstudiepakket van Naar Nederland kunt u zich voorbereiden op het inburgeringsexamen. Het pakket is in verschillende talen beschikbaar.

Aanmelden bij DUO

Om het inburgeringsexamen te kunnen doen, moet u zich aanmelden bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO).

Wat zijn de kosten?

Het examen kost € 150.

Afspraak maken met ambassade of consulaat

Hebt u het examen betaald? Dan ontvangt u een bevestiging van DUO. Met dit bewijs kunt u een afspraak maken bij een Nederlandse ambassade of consulaat. Daar kunt u uw examen doen. Dit kan niet op iedere locatie. Kijk in het overzicht van ambassades en consulaten (in het Engels) waar u examen kunt doen.

Bij uw inburgeringsexamen moet u het volgende bij zich hebben: een geldig paspoort, de afspraakbevestiging en een recente pasfoto in kleur.

Wanneer hoort u de uitslag?

U krijgt binnen 8 weken een mail van DUO waarin u leest of u geslaagd bent voor uw inburgeringsexamen.

Machtiging tot voorlopig verblijf (MVV)

Bent u geslaagd? Dan kunt u een MVV aanvragen. U vraagt dit visum binnen 1 jaar aan.

Verder inburgeren

Na aankomst gaat u  verder inburgeren in Nederland.