Trouwen in Nederland

Heeft u niet de Nederlandse nationaliteit? En wilt u in Nederland trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan. Dan zijn er enkele zaken waar u rekening mee moet houden.

Trouwen en geregistreerd partnerschap

U kunt in Nederland uw relatie op twee manieren voor de wet officieel maken. U kunt trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan. Beiden zijn mogelijk tussen man en vrouw, en tussen twee mensen van hetzelfde geslacht. Wat de verschillen zijn tussen het huwelijk en het geregistreerd partnerschap  leest u op government.nl (Engelstalig).

Vereisten voor een huwelijk of geregistreerd partnerschap

Wilt u trouwen of een geregistreerd partnerschap sluiten? Dan moet u aan de volgende voorwaarden voldoen:

  • tenminste 1 van de partners heeft de Nederlandse nationaliteit of woont in Nederland
  • u en uw partner zijn 18 jaar of ouder
  • u en uw partner zijn niet al met iemand anders getrouwd of hebben niet al een geregistreerd partnerschap met een andere persoon
  • ouders en kinderen, grootouders en kleinkinderen en broers en zussen mogen niet met elkaar trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan

Ga naar het gemeentehuis

Trouwen gebeurt in Nederland voor de burgerlijke stand. Welke papieren u nodig heeft voor een huwelijk in Nederland, hangt af van uw nationaliteit. Het gemeentehuis van de gemeente waar u wilt trouwen, kan u vertellen welke documenten dit zijn.