Cultuur en Publieksdiplomatie

De afdeling Cultuur en Publieksdiplomatie van de Nederlandse ambassade in Brussel en het consulaat-generaal in Antwerpen zet zich in om de culturele en maatschappelijke uitwisseling tussen Nederland en België te bevorderen. Daartoe werken we nauw samen met Belgische en Nederlandse partners zoals DutchCulture, de Nederlandse rijkscultuurfondsen, Het Nieuwe Instituut en het Vlaams-Nederlandse Huis deBuren (Brussel). Zie voor meer informatie over Vlaams-Nederlandse culturele uitwisseling en een subsidiewijzer de website overbruggen.info

Open call subsidieaanvragen

Elk jaar organiseert de Nederlandse ambassade in Brussel open calls voor subsidieaanvragen. Een subsidie kan aangevraagd worden voor Nederlandse culturele projecten in België of Nederlands-Belgische partnerprojecten. 

Voorbeeldprojecten dankzij subsidie gerealiseerd

Hieronder drie voorbeelden van projecten die met behulp van de subsidie van de ambassade zijn gerealiseerd. 

Beeld: ©Sara Nuytemans

In the Age of post Drought, CID, le Grand-Hornu

In the Age of post Drought is een tentoonstelling die ingaat op een aantal dringende waterproblemen die we de komende decennia moeten aanpakken in het kader van de klimaatverandering. Een keuze van interdisciplinaire werken kaart verschillende onderwerpen aan, en stimuleert daarbij niet enkel de verbeelding maar toont ook kant-en-klare oplossingen en stelt de toekomstperspectieven voor het waterbeheer in vraag. Meer info: cid-grand-hornu.be.

Beeld: ©Renaat Nijs voor Z33

re-FORMAT, z33, Hasselt

Hoe kan kritisch denken meer opleveren dan clicks alleen? Het is een van de vraagstukken voor de komende 10 jaar. FORMAT is het begeleidingstraject van Z33 voor de nieuwe beloftevolle lichting op vlak van design en architectuur. Elk jaar krijgt een selectie ontwerpers de kans om hun artistieke praktijk te verdiepen en samen kennis en netwerken te delen. Na een jaar intensieve begeleiding komt het werk van de ontwerpers samen in de tentoonstelling re-FORMAT. Meer info: Z33.be.

Beeld: ©Eva Pel

Eva Pel, Art Au Centre, Luik

Art Au Centre is een tentoonstelling in het centrum van Luik die plaatsvindt in verschillende ruimtes en etalages in de binnenstad. In de vijfde editie is het project Fly-In-Fly-Out (Liège) van Eva Pel te zien. Liège Airport ontwikkelt zich snel als cargo-luchthaven en steeds meer webgiganten vestigen hun distributiecentra in de omgeving. Eva Pel deed onderzoek naar de impact van e-commerce door bedrijven zoals Alibaba en bol.com op de lokale gemeenschap en economie. Meer info: artaucentre.be.