Blog 'Culturele tips van een collega'

Iedere maand deelt een medewerker van de Nederlandse ambassade in België zijn of haar culturele tips. Deze maand spreken we Robin Rosbak, managementondersteuner Pers-Politiek-Cultuur. 

De culturele agenda van Robin Rosbak

Welke kunstenaar, ontwerper, architect of artiest inspireert jou? 

Dan denk ik toch meteen aan fotograaf Richard Avedon, hoewel hij misschien niet direct bekend staat als kunstfotograaf. Hij verwierf vooral faam als fotograaf bij de Amerikaanse Harper’s Bazaar, waarbij hij één van de eersten was die de modellen niet in de studio fotografeerde maar ze mee op locatie nam. Dit zorgde voor een verschuiving in de modefotografie, waarbij het bijna saaie rechttoe rechtaan fotograferen van kleding in studio’s verleden tijd werd. Avedon creëerde opeens een veel dynamischer beeld, dat ook zeker bijdroeg aan de enorme populariteit van de New Look van Dior in de jaren 40 van de vorige eeuw. Ik denk dat het vaak wel een discussiepunt is om modefotografie als kunst te zien, maar ik denk dat Avedon’s revolutionaire werk die status wel verdiend heeft. Tevens zijn zijn zwart-witportretten ook prachtig. Zelfs bij zoiets ogenschijnlijks simpels als portretfotografie gebeurt er enorm veel in zijn foto’s. Als je ooit de kans krijgt om Avedon’s werk in het echt te aanschouwen dan raad ik dat ten zeerste aan.

Wat is het meest recente tentoonstelling die je hebt bezocht?

In het afgelopen jaar was het natuurlijk enorm moeilijk om culturele instellingen te bezoeken. Echter, toen ze weer open mochten heb ik twee typische Brusselse musea bezocht in de afgelopen maanden, om de lockdownsleur te doorbreken. Ik ben naar het Museum van de Stad Brussel geweest en naar het Riolenmuseum. Die eerste is een aanrader om de geschiedenis van Brussel te leren kennen, die tweede is een twijfelachtige aanrader. Zeker interessant, maar het zal aan je geurbeleving liggen of je het een bezoekje waard vindt.

En nu de theaters, cinema’s en concertzalen hun deuren weer mogen openen; waar kijk jij het meest naar uit?

Ik wil heel graag naar het MiMa museum gaan, een museum met moderne kunst in Brussel. Zij hebben altijd hele leuke wisselende tentoonstellingen die toegankelijk zijn voor een breed publiek. Tijdens de eerste lockdown hebben ze het financieel zwaar gehad (zoals zovelen) en kon je ze steunen door alvast kaartjes te kopen voor als ze weer open mochten. Er liggen thuis dus nog wat kaartjes die ik binnenkort graag ga inwisselen voor een bezoekje.

Maar ik heb echt sowieso veel zin om er weer op uit te gaan! De afgelopen anderhalf jaar heeft mij wel doen inzien hoe makkelijk je cultuurinstellingen voor lief neemt. Want wat is er nu fijner dan wegzakken in een diepe cinemastoel om je onder te dompelen in een film? Of in een dampende concertzaal te staan tussen allemaal mensen die aan het genieten zijn van dezelfde muziek als jij? Ook altijd fijn om klassiekers zoals Bozar of Opera de Munt weer eens te bezoeken. Want ze zomaar voor lief nemen, dat nooit meer!