Een greep uit de culturele agenda van...

Iedere maand deelt een medewerker van de Nederlandse Ambassade in België zijn of haar culturele tips, ook (of juist) in coronatijd. 

Thomas Delchambre

Thomas Delchambre

- Wie inspireert jou?

Twee architecten die me enorm aanspreken zijn de overleden Zaha Hadid en Santiago Calatrava, die beiden hun voetsporen in België nalieten met het Antwerpse havenhuis en het station van Luik-Guillemins. Ik was ook ooit in Valencia, de thuisstad van Calatrava, waar je meer van zijn werk kan bewonderen. Maar het hoeft zeker niet allemaal hedendaags te zijn: ik ben ook een enorme van art nouveau en art déco, stijlen die je heel veel in Brussel ziet of zoals de Sagrada Familia in Barcelona. De rode draad is dus dat ik erg hou van organische architectuur. 

- Wat is de meest recente tentoonstelling of event die je hebt bezocht?

De laatste was de expo in Wiels van Thao Nguyen Phan en ook Wolfgang Tillmans vorige zomer. Het geheel van video’s, tekeningen en foto’s vormde samen een mooie harmonie, die enerzijds rust uitstraalde, maar anderzijds ook een ongemakkelijk, moeilijk te verklaren gevoel bij me opwekte.

- Welke auteur las je laatst?

Het laatste boek waar ik nu bijna klaar mee ben is “Het derde huwelijk” van mijn favoriete Belgische schrijver Tom Lanoye. Het gaat om een – semi-autobiografische – homoseksuele weduwnaar die uit geldnood akkoord gaat een schijnhuwelijk aan te gaan met een Afrikaanse vrouw en haar gedurende 6 maanden in huis te nemen. Ik lees heel graag Lanoye omdat het steeds over alledaagse verhalen gaat, met een excentriek kantje en een vleugje cynisme.

- En nu de theaters dicht zijn en concertzalen hun deuren hebben gesloten?

Wat al lang bovenaan mijn cultuuragenda staat is: een bezoek aan de Villa Empain in Elsene.
Ik probeer wat schade in te halen door podcasts te beluisteren, zoals deze podcast over het leven van Beethoven. De opera mis ik – tot vorig jaar had in een abonnement op de Munt – en als het opnieuw mogelijk is, zou ik graag een abonnement op de Vlaamse opera nemen en ook eens een ballet meepikken.

- Wat doe je zelf om solidair te zijn met de kunstsector?

Ik zou meer moeten doen, maar wat ik wel geprobeerd heb is meer museumbezoeken te plannen. Voor in mijn nieuw appartement ben ik op zoek naar een kleurrijk schilderij van bij voorkeur een minder bekende kunstenaar, maar dat is denk ik zoals met een goed lief: je botst er op een dag wel op!

Een greep uit de culturele agenda van Thomas Delchambre