Publieksdiplomatie

De afdeling Cultuur en Publieksdiplomatie doet aan publieksdiplomatie op gebieden als gendergelijkheid, rechten van LGBTI en andere maatschappelijke thema's die belangrijk zijn voor Nederland en waar Nederland graag in het buitenland extra aandacht voor vraagt. We organiseren en ondersteunen met enige regelmaat evenementen (zoals literaire en culturele avonden, debatten en lezingen) en onderhouden goede contacten met Belgische en Nederlandse pers.

Internationale dag tegen homofobie en transfobie

IDAHOT

Op 17 mei 2020 ter gelegenheid van IDAHOT - de Internationale dag tegen homofobie en transfobie - hebben de ambassade en de PVEU de regenboogvlag gehesen op de Kortenberglaan om aandacht te vragen voor IDAHOT. De focus van IDAHOT 2020 lag specifiek op de disproportionele impact van de coronacrisis op LHBTI'ers: veroorzaakt door (al bestaande) discriminatie, stigmatisering en criminalisering en door specifieke corona-maatregelen van overheden die LHBTI'ers discrimineren. 

Canondebat Dekolonisatie en de canon

Canondebat Dekolonisatie en de canon

Op woensdag 21 oktober 2020 organiseerde onze ambassade in samenwerking met Vlaams-Nederlands huis deBuren een digitaal gesprek over dekolonisatie en de historische canon met moderator Nahid Shaikh en sprekers Karwan Fatah-Black, Luc Devoldere en Mathieu Zana Etambala. In Nederland werd meer dan tien jaar geleden een canon ingevoerd. Naar aanleiding van kritiek op o.a. de gebrekkige aandacht voor zwarte bladzijden uit de koloniale geschiedenis werd de canon door een wetenschappelijke 'herijkingscommissie' aangepast. De nieuwe versie werd op 22 juni 2020 gepresenteerd. Samen met de moderator en sprekers werd ingegaan op vragen als: Waarin verschilt deze versie van de vorige en waarom? Gesteld dat er een Vlaamse canon komt, welke rol zou het Belgische koloniale verleden daarin dan moeten spelen en wie beslist op welke manier?

Internationale Mensenrechtendag

Internationale Mensenrechtendag

Op 10 december 2020 ter gelegenheid van Internationale Mensenrechtendag spraken plaatsvervangend ambassadeur in België Meline Arakelian en PSC-ambassadeur Delphine Pronk in een videoboodschap hoe Nederland actief blijft streven naar gelijke rechten voor LHBTI-personen in de hele wereld. Daarnaast werd door de ambassade en de PVEU ter gelegenheid van Internationale Mensenrechtendag een digitale vertoning aangeboden van de Belgische film 'Lola vers la Mer'. Deze film vertelt het verhaal van een jonge transvrouw op haar pad naar volwassenheid. Op deze manier hebben we met inachtneming van de coronamaatregelen een groot publiek kunnen bereiken en aandacht kunnen vragen voor de gelijke rechten voor LHBTI-personen.