Bijeenkomst over duurzame infrabouw en circulaire woning- en utiliteitsbouw | 19 mei 2022

Op donderdag 19 mei 2022 organiseren de Nederlandse ambassade te Brussel en het Nederlandse consulaat-generaal te Antwerpen een bijeenkomst over duurzame infrabouw en circulaire woning- en utiliteitsbouw. Deze bijeenkomst zal worden geopend door H.E. mevrouw Liesje Schreinemacher, Nederlands minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, en H.E. mevrouw Zuhal Demir, Vlaams minister voor Omgeving, Justitie, Toerisme en Energie.

Nederland en België delen de Europese Green Deal ambitie om tegen 2050 volledig circulair te zijn. Om deze doelstellingen te realiseren moeten we deze transitie versnellen. Samenwerking tussen onze buurlanden op vlak van kennis en innovatie is daarom van groot belang. De bouwsector is op dit moment verantwoordelijk voor de helft van alle gewonnen materialen, één derde van ons waterverbruik, 50% van de energievraag en 40% van de CO2-uitstoot. De versnelling richting een duurzame en circulaire bouweconomie helpt ons onze gezamenlijke doelstellingen te halen en te werken aan een duurzame, circulaire, maar vooral ook leefbare samenleving.

Deze bijeenkomst biedt een mooie gelegenheid aan ondernemers, kennisinstellingen, gemeenten en sectorfederaties uit België en Nederland om ervaringen met elkaar uit te wisselen en met elkaar te spreken over de toekomst van een duurzame en circulaire bouwsector. Verschillende break-out sessies bieden gelegenheid voor dialoog en ruimte om elkaar over de landsgrenzen heen te inspireren en tot zakelijke samenwerking te komen.

Inschrijven

Geïnteresseerde partijen kunnen zich via deze link aanmelden voor het evenement. Voor vragen over dit programma kunt u contact met ons opnemen via bru-ea@minbuza.nl

Programma

09:15 – 09:45        Registratie & inloop
Locatie: De Handelsbeurs, Borzestraat 31, 2000 Antwerpen

09:45 – 09:55       Fotomoment
De Handelsbeurs, Plenaire hal

Fotomoment Nederlandse bedrijvendelegatie met H.E. mevrouw Liesje Schreinemacher, minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking.

10:00 – 10:30        Openingsceremonie
De Handelsbeurs, Plenaire hal

Door H.E. mevrouw Liesje Schreinemacher, H.E. mevrouw Zuhal Demir, Vlaams minister voor Omgeving, Justitie, Toerisme en Energie, gevolgd door ondertekening van MoU Interreg BOUW-MIJN.

Moderatie: Indra Dewitte

10:45 – 11:30        Eerste break-out sessie
Spoor 1: Duurzame Infrabouw in Vlaanderen

De Handelsbeurs, Plenaire hal

Presentatie van de marktverkenning duurzame & biobased infrastructuur in Vlaanderen door Freek Kramer (Witteveen+Bos).

Initiële reacties van Floris den Boer (ministerie I&W/RWS), Bart Van Camp (Lantis), en Alain Cox (De Werkvennootschap) op de bevindingen van de marktstudie. Gevolgd door een Q&A.

Moderatie: Indra Dewitte

Spoor 2: Grensoverschrijdende uitdagingen in de bouwketen
De Handelsbeurs, Joseph Schaddezaal 1e etage

Samenwerking tussen de buurlanden kan de transitie naar een circulaire bouweconomie versnellen. Echter neemt grensoverschrijdende samenwerking ook uitdagingen met zich mee. 
In gesprek met Bart Bergen (OVAM), Ron Jacobs (Jansen AG) en Otto Friebel (BRBS Recycling) wordt stilgestaan bij dit onderwerp aan de hand van twee uitdagingen: 

  1. Oorsprong en bestemming van materialen. Hoe kunnen we de toepassingen van afvalstoffen als nieuwe bouwmaterialen waarborgen over de grenzen heen?
  2. Een stimulerende markt voor circulair bouwen: hoe creëren we een grensoverschrijdende markt? In dit dialoog gaan we meer specifiek in op het organiseren van vraag- en aanbod van het gebruikt materiaal en recyclage. Wat zijn de randvoorwaarden om die koppeling goed te krijgen, denkende aan certificeren, garanties en meer?

Moderatie: Freek van Eijk, Holland Circular Hotspot

11:30 – 12:45        Tweede break-out sessie
Spoor 1: Best circular practices in de infra nieuwbouw 
De Handelsbeurs, Plenaire hal

Panelgesprek over duurzame infra nieuwbouw: met René de Kwaadsteniet (BuildingChanges/Bouwend Nederland), Griet Goossens (Vlaamse Confederatie Bouw), Veerle Labeeuw (Vlaanderen Circulair) en Barbara Kuipers (RWS) aan de hand van enkele best practices uit de infra nieuwbouwpraktijk in Vlaanderen en Nederland.

Moderatie: Indra Dewitte 

Spoor 2: Duurzaam en circulair bouwen in de Lage Landen: het nieuwe normaal
De Handelsbeurs, Joseph Schaddezaal 1e etage

In partnerschap met: Cirkelstad, Volantis, Stad Leuven en Vlaanderen Circulair.

‘Hoe maken we circulariteit meetbaar?‘, ‘Hoe komen we een standaard voor circulair bouwen die je periodiek, op basis van praktijkreferenties kunt bijstellen?’ en ‘Wat betekent dit voor de bouwpraktijk?’

Met bijdragen van Rutger Büch (Cirkelstad), Bas van de Westerlo (Volantis), Lien Neyns (Stad Leuven), Wim van Aerschot (AG Stadsontwikkeling Leuven) en Brigitte Mouligneau (Vlaanderen Circulair) reflecteren we op de praktijk uit Nederland en Vlaanderen. Tijdens deze interactieve spiegeloefening faciliteren we de dialoog over o.a. circulaire beoordelingscriteria, een graad van omkeerbaarheid en de (economische) impact van circulaire gebouwen.

Moderatie: Rutger Büch, Cirkelstad

12:45 – 13:55        Netwerklunch in aanwezigheid van H.E. mevrouw Liesje Schreinemacher
De Handelsbeurs, Plenaire hal

13:55 – 16:30        Matchmaking met toelichting van Gerald Baal, Transfer
De Handelsbeurs, Plenaire hal

De individuele matchmaking biedt de mogelijkheid aan organisaties uit Nederland en België om tijdens een één-op-één gesprek nader kennis met elkaar te maken. Dit programmaonderdeel wordt gefaciliteerd door externe matchmaker Transfer. 

16:30                        Einde programma Handelsbeurs, Antwerpen

18:00 – 21:00       Cocktail dînatoire op de residentie van de Nederlandse ambassadeur
Locatie: Zwarte Dennenlaan 18, 1150 Sint-Pieters-Woluwe

Voor dit diner is het economische netwerk van de Nederlandse ambassade in Brussel en het consulaat-generaal in Antwerpen uitgenodigd. Tijdens deze bijeenkomst zullen circa 200 personen aanwezig zijn. De avond biedt een platform aan Nederlandse en Belgische ondernemers om enerzijds de bestaande contacten binnen de bouwsector te bestendigen en anderzijds nieuwe samenwerkingen aan te gaan. 

Tevens wordt tijdens deze avond de brochure Duurzame en Circulaire Bouw van Holland Circular Hotspot uitgereikt aan H.E. mevrouw Liesje Schreinemacher.

21:00                      Collectief vervoer naar hotel Indigo, Brussel
                                 Locatie: Karel Rogierplein 20, 1210 Brussel