Kansenseminar Circulaire Economie binnen de Gebouwde Omgeving en Plastics in België – 12 oktober 2021

Bent u actief op het gebied van de circulaire economie in de gebouwde omgeving of plastic sector en wilt u meer weten over uw kansen in de Belgische markt? Schrijf u dan in voor het kansenseminar Circulaire Economie in België op 12 oktober 2021, 10:00 – 12:00 uur. 

Kansen voor Nederlandse bedrijven

Als buurlanden zijn Nederland en België economisch sterk met elkaar verbonden. Door de transitie naar een circulaire economie kan de handelsrelatie de komende jaren nog intensiever worden. De overgang naar een circulaire economie zal in België naar verwachting bijna 100.000 nieuwe banen opleveren en een toegevoegde waarde van € 7,3 miljard. Dit biedt kansen voor Nederlandse bedrijven. 

België is koploper op het gebied van onder meer recyclingvraagstukken en hernieuwbare plastics. Verschillende investeringen zijn gericht op de versterking van de circulaire economie in de drie gewesten. Bijvoorbeeld:

 • Investering van € 700 miljoen vanuit industrie en handel voor de bouw van 3 nieuwe recyclingcentra voor plastic afval. Doel is om in 2023 65% van het huishoudelijk afval te kunnen recyclen.
 • Investering van € 35 miljoen vanuit de federale overheid voor nieuwe technologieën en waardeketens, zoals innovatieve recyclagetechnieken (ook van complexe producten), het gebruik van secundaire of hernieuwbare grondstoffen of het inzamelen van afval.
 • Investering tussen nu en 2050 van € 30 miljard vanuit het Brussels Hoofdstedelijk Gewest om de renovatiegraad te verdrievoudigen. 

De knowhow die de afgelopen jaren is ontwikkeld, kan de weg openen naar nieuwe markten en samenwerking met buurlanden.

Aan de hand van de recent uitgevoerde studie door KPMG, in opdracht van Nederlandse ambassade in Brussel en RVO, wordt u tijdens het kansenseminar geïnformeerd over trends, ontwikkelingen en de concrete marktkansen op het gebied van Gebouwde Omgeving en Plastics. Daarnaast informeren wij u graag over het actieplan voor de komende tijd, waaronder de geplande fysieke handelsmissie Circulaire Economie van 17 tot en met 19 november 2021 naar België. Meer info: RVO.nl. Na de inleidende presentaties krijgt u de gelegenheid om een verdiepingsslag te maken tijdens het interactieve panelgesprek. Het seminar biedt u de tevens de mogelijkheid in gesprek te gaan met vertegenwoordigers van de ambassade en de RVO en collega-ondernemers met ervaring in de regio.

Dit kansenseminar is in samenwerking met Holland Circular Hotspot tot stand gekomen.

Programma

09:30 - 10:00    Inloop
10:00 - 10:10    Welkom door moderator Freek van Eijk, directeur Holland Circular Hotspot en Meline Arakelian, Plaatsvervangend Chef de Poste en Hoofd Economisch Cluster bij de Ambassade van het Koninkrijk der Nederlanden in België
10:00 - 10:50    Presentatie van het sectorrapport Circulaire Economie door Arnoud Walrecht, directeur Sustainability KPMG 
10:50 - 11:00    Koffiepauze    
11:00 - 11:40    Panelgesprek
Tijdens deze interactieve Q&A spreken private en publieke stakeholders verder over de kansen voor grensoverschrijdende (keten)samenwerking in de gebouwde omgeving en plastics sector en marktkansen voor het Nederlands MKB in België. Ook delen ondernemers hun ervaringen in de Belgische markt.

 • Arnoud Walrecht, Directeur Sustainability, KPMG
 • Peter Brughmans, DENUO & consultant Kunststof Recycling Van Werven bv 
 • Aurelia Leeuw, Public and Regulatory Affairs Manager, Fost Plus
 • Nadja van Houten, Burgerlijk ingenieur-architect, Bureau Bouwtechniek
 • Hilde Carens, Projectleider Duurzame Bouwmaterialen, Colruyt Groep

11:40 - 11:50   Informatie over mogelijke ondersteuning vanuit de overheid door Mihill Luli, Business Development Coach bij Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) 
11:50 - 12:00    Afsluiting door moderator Freek van Eijk, directeur Holland Circular Hotspot
12:00                 Einde programma.

Deelname en kosten

Meld u aan vóór 11 oktober 2021. Deelname is gratis. 
Geef bij uw aanmelding aan of u fysiek bij dit evenement aanwezig wilt zijn of voorkeur heeft het seminar digitaal te volgen via de livestream. 

Voor wie?

Het kansenseminar is relevant voor organisaties die: 

 • actief zijn in de sectoren: 
  • gebouwde omgeving – meer specifiek: utiliteitsbouw en/of woningbouw;
  • plastics & chemische recycling;
 • technologieën, producten of services aanbieden om de transitie naar een circulaire economie binnen deze sectoren te versnellen of bestendigen;
 • de Belgische markt willen verkennen;
 • zaken (willen) doen op de Belgische markt. 

Praktische informatie op een rij

Wat:               Kansenseminar Circulaire Economie in België 
Datum:         Dinsdag 12 oktober 2021, 10:00 – 12:00 uur
Vorm:            Fysiek evenement (met beperkt aantal gasten, rekening houdend met geldende COVID-19 maatregelen) + digitale livestream
Locatie:        Nederlandse Ambassade in Brussel
                        Kortenberglaan 4-10
                        1040 Brussel, België

Meer informatie?

Heeft u nog vragen? Neem dan contact op met: 

Mihill Luli, Business Development Coach België (RVO.nl)
E: mihill.luli@rvo.nl
T: +31 6 52 519 135

Kansenseminar CE 2