Ambassadeur Pieter Jan Kleiweg de Zwaan

Welkom!

Het is mij een genoegen u virtueel te ontvangen op de site van de Nederlandse ambassade te Brussel.

Photo portrait of Pieter Jan Kleiweg de Zwaan
Beeld: BZ

Ik ben in de zomer van 2020 aangetreden als ambassadeur in België. Ik zie het als mijn opdracht om excellente dienstverlening te bieden aan Nederlanders alsmede Nederlandse instellingen en bedrijven.

De ambassade in Brussel en het consulaat-generaal in Antwerpen hebben een belangrijke ‘makelaarsrol’ om de zeer intensieve banden tussen Nederland en België te helpen onderhouden. Ons netwerk staat tot uw beschikking en is er om de Nederlandse belangen te dienen.

Nederland en België zijn buren en vrienden. België en Nederland behoren tot de stichtende leden van de Europese Unie, de NAVO en de Verenigde Naties. België is onze tweede handelspartner: we exporteren meer naar onze zuiderburen dan naar de VS en China samen. En de Nederlandse handel en investeringen in België zijn goed voor 310.000 banen.

Er wonen meer dan 160.000 Nederlanders in België en ruim 150.000 grenswerkers gaan dagelijks op en neer tussen beide landen. Voor de grote vraagstukken van deze tijd, denk aan de energietransitie, gezondheidszorg en mobiliteit, is samenwerking tussen beide buurlanden cruciaal. En dan is daar natuurlijk ook nog de sterke culturele band en taalverwantschap tussen Nederland en België. Wij delen literatuur en muziek: van Joost van den Vondel tot K3 en van Hugo Claus tot Anouk.

In deze tijden van COVID-19 kunnen wij elkaar minder vaak zien en spreken dan we zouden willen. Zodra het weer kan, zie ik uit naar nadere kennismaking, ook via de vele evenementen en bijeenkomsten waar we elkaar ongetwijfeld zullen treffen.

Samen met onze medewerkers in Brussel en Antwerpen sta ik tot uw beschikking. U kunt mij ook direct mailen op pj.kleiweg@minbuza.nl. Dan krijgt u in principe binnen 24 uur antwoord.

Met hartelijke groet,

Pieter Jan Kleiweg de Zwaan
Ambassadeur