Caribisch visum kort verblijf aanvragen in Marokko

Woont u in Marokko? En wilt u een visum voor 90 dagen of minder in Aruba, Curaçao of de andere Caribische Koninkrijksdelen aanvragen? Bekijk dan welke regels gelden en hoe u uw visum aanvraagt.

De Nederlandse ambassade in Rabat maakt gebruik van de diensten van de externe dienstverlener VFS Global. U kunt uw visumaanvraag indienen bij het VFS Global kantoor in Rabat of in Nador.

Leest eerst de algemene informatie op deze pagina. Daarna vindt u onder het kopje Visum aanvragen in dit land of gebied de specifieke informatie voor Marokko.

Wat heb ik nodig?

U moet bij uw visumaanvraag altijd persoonlijk verschijnen. Dit geldt ook voor minderjarige kinderen.

Neem van de volgende documenten het origineel en een kopie mee. Medewerkers van de ambassade of het consulaat kunnen geen kopieën voor u maken.

Aanvraagformulier

U levert een volledig ingevuld Caribisch visumaanvraagformulier in. U ondertekent het formulier tijdens uw afspraak in het bijzijn van een consulair medewerker.

Paspoort

U overlegt een paspoort of ander reisdocument met ten minste 2 blanco pagina’s. Dit is nog minimaal 3 maanden geldig na uw vertrek uit de Caribische Koninkrijksdelen.

Als u uw aanvraag indient, moet u uw paspoort inleveren. Wilt u een bewijs dat uw paspoort op de ambassade of het consulaat ligt? Neem dan een extra kopie van uw paspoort mee. Deze krijgt u dan gestempeld terug. Dit is gratis.

Documenten voor minderjarig kind

Vraagt u een visum aan voor een kind dat jonger is dan 18 jaar? Dan heeft u een geboorteakte van het kind én een identiteitsbewijs van beide ouders nodig.

Reizen de ouders van het kind niet mee? Of reist 1 van de ouders niet mee? Dan heeft u een verklaring van toestemming nodig, ondertekend door beide ouders of gezaghebbers. Heeft 1 van de ouders het gezag over het kind? Dan heeft u een verklaring van de rechtbank nodig.

Bewijs van legaal verblijf

U kunt bewijzen dat u legaal verblijft in het land waar u de aanvraag doet. Dit kan bijvoorbeeld met een paspoort, verblijfsvergunning of visum.

Pasfoto

U levert een pasfoto volgens de Nederlandse eisen in.

Reisschema

U kunt uw reisschema laten zien. Bijvoorbeeld met een vluchtreservering. Het advies is om nog géén ticket te kopen tot u uw visum heeft ontvangen.

Bewijs van doorreis

U kunt bewijzen dat u na uw vertrek uit de Caribische Koninkrijksdelen kunt doorreizen naar een ander land. Dit kan met bijvoorbeeld een visum, verblijfsvergunning of paspoort.

Bewijs van voldoende geld voor toeristen en ondernemers

U kunt bewijzen dat u genoeg geld heeft voor uw verblijf in een hotel. Dit is gemiddeld 150 tot 200 US dollar per dag.

U toont dit aan met 3 recente (elektronische) bankafschriften die uw naam en adres vermelden. U kunt ook getekende traveller cheques op uw naam laten zien.

Bewijs van voldoende geld voor bezoek aan familie of vrienden

U kunt bewijzen dat u genoeg geld heeft voor uw verblijf bij familie of vrienden. Dit is gemiddeld 100 US dollar per dag.

U toont dit aan met 3 recente (elektronische) bankafschriften die uw naam en adres vermelden. U kunt ook getekende traveller cheques op uw naam laten zien.

Garantverklaring

Kunt u niet bewijzen dat u genoeg geld heeft? Dan moet u een familielid of vriend uit het Koninkrijksdeel dat u bezoekt, garant laten staan. Uw familielid of vriend (uw garantsteller) doet dit door een financiële garantverklaring aan te vragen. Dit moet uw garantsteller persoonlijk regelen bij de burgerlijke stand. Daar laat uw garantsteller de verklaring ook legaliseren.

U moet bij uw aanvraag kunnen aantonen dat de garantsteller voldoende geld heeft. Dit doet u met deze documenten, die u van uw garantsteller krijgt:

 • de gelegaliseerde financiële garantverklaring
 • de 3 meest recente bankafschriften
 • de 3 meest recente loonstrookjes
 • een werkgeversverklaring of arbeidscontract
 • een kopie van het paspoort of de ID-kaart van uw garantsteller

Documenten voor werknemer, student of ondernemer

 • voor werknemers: neem een werkgeversverklaring mee, met daarop uw functie, aantal dienstjaren, maandelijks inkomen en toestemming voor verlof
 • voor studenten: neem een inschrijvingsbewijs van uw school of universiteit mee
 • voor zelfstandig ondernemers: laat een officiële registratie van uw bedrijf en de belastingaangifte over het afgelopen jaar zien

Extra informatie over uw reisdoel

 • U bezoekt familie/vrienden:
  Laat een garantverklaring of een brief of e-mail zien waaruit blijkt dat u bij die persoon gaat logeren.
 • U bent toerist:
  U neemt een kopie van uw hotelreservering met de contactgegevens en uw reserveringsnummer mee. Of u toont aan dat u deel uitmaakt van een groepsreis.
 • U komt voor zaken:
  Toon een uitnodigingsbrief van het bedrijf in de Caribische Koninkrijksdelen en een brief van uw werkgever. In beide brieven moet staan:
  • wat uw functie is
  • wat uw reden voor het bezoek is
   In 1 van de brieven moet staan waar u tijdens uw bezoek verblijft. En wie verantwoordelijk is voor de reiskosten.

Medische verzekering

U toont een officieel document van uw verzekeringsmaatschappij. Daaruit moet blijken dat de verzekering op uw naam staat. In het document moet verder staan dat uw ziektekostenverzekering medische dekking biedt:

 • in alle Caribische Koninkrijksdelen
 • tijdens de hele reisperiode
 • voor ten minste 15.000 US dollar
 • voor ziekenhuisbehandelingen, spoedbehandelingen en repatriëring (ook in het geval van overlijden)

Dekt uw verzekering dit niet? Of heeft u geen officieel document? Dan moet u een reisverzekering met medische dekking afsluiten.

Let op: als u deze documenten inlevert, krijgt u niet automatisch een visum. De ambassade of het consulaat kan uw visum weigeren of om extra informatie vragen.

Wat kost een visumaanvraag?

Als u uw aanvraag indient bij een Nederlandse ambassade of een consulaat, betaalt u leges (kosten). Het bedrag vindt u op de tarievenpagina.

Vraagt u uw visum aan via een externe dienstverlener, zoals een visumbureau? Dan betaalt u hier extra voor.

Hoe lang duurt een aanvraag?

U kunt uw aanvraag op z’n vroegst 3 maanden voor uw reis indienen. Meestal weet u binnen 15 kalenderdagen of u het visum krijgt.

Visum aanvragen in dit land of gebied

Aanvragen via de VFS Global kantoren in Rabat of Nador

Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Nederland beslist over ingediende visumaanvragen. Dit moet zorgvuldig gebeuren. Er komen nu veel aanvragen binnen. Daardoor kunnen er op dit moment geen nieuwe afspraken gemaakt worden. Dit is tijdelijk; zodra het weer mogelijk is een afspraak te maken vermelden we dat op deze website.

De Nederlandse ambassade in Rabat maakt gebruik van de externe dienstverlener VFS Global. In Marokko hebben zij kantoren in Rabat en in Nador. Voor een tijdige afspraak raden wij u aan om voor alle kort verblijf visumaanvragen een afspraak bij hen te maken.

Bekijk aan welke voorwaarden uw aanvraag moet voldoen en maak een afspraak via de website van VFS Global in Marokko (informatie in het Engels en in het Frans).

U kunt ook bellen met VFS Global om een afspraak te maken bij één van hun kantoren. Bekijk daarvoor de contactpagina op hun website.

Bij VFS Global heeft u de mogelijkheid om de status van uw ingediende aanvraag online te volgen.

Afspraak maken via de ambassade in Rabat

De Nederlandse ambassade in Rabat heeft een beperkt aantal tijdslots beschikbaar voor het indienen van kort verblijf visumaanvragen bij de ambassade. Daarom kunt u ook kiezen voor een afspraak via één van de VFS Global kantoren in Rabat of Nador.

Voor het indienen van uw aanvraag op de ambassade is een afspraak vereist. Maak uw afspraak via ons online afsprakensysteem.

Voor elke aanvrager is een aparte afspraak nodig. Dit geldt ook voor kinderen.

Regels aanvraag bij de ambassade in Rabat

In de lente en zomer kan het erg druk zijn. Wij raden u daarom aan om ruim van te voren een afspraak te maken.

Daarnaast vragen wij u de volgende regels in acht te nemen:

 • Volg altijd de aanwijzingen van onze beveiligingsmedewerkers op.
 • Werk mee bij de veiligheidscontrole, anders kan u de toegang tot de ambassade worden ontzegd.
 • Blijf kalm, ook al moet u soms langer wachten.
 • Mobiele telefoons, grote tassen en koffers zijn in niet toegestaan binnen de ambassade. De ambassade beschikt niet over lockers voor uw persoonlijke spullen.

Nog vragen?

Heeft u na het lezen van de informatie op deze pagina vragen? Stuur dan een e-mail via het contactformulier.