Ambassadeur Joep Wijnands

Joep Wijnands werkt sinds kort in Ankara, een bijzondere ambassade onder andere vanwege de grote groep Nederlanders met een Turkse achtergrond. Hij heeft recentelijk als kersverse ambassadeur zijn geloofsbrieven aangeboden. ‘Nederland en Turkije zijn ondanks verschil van inzicht op een aantal onderwerpen, hechte partners’, zegt Wijnands. Samen met zijn team zet hij zich daarom in om het wederzijdse begrip te vergroten en de relaties tussen de twee landen verder te verdiepen. 

Ambassadeur Joep Wijnands

Wat was je eerste indruk van het land?

‘Het eerste wat mij opvalt is de ligging van het land. Er zijn acht landen waar Turkije over land aan grenst, waaronder Iran, Irak en Syrië. Daarnaast wordt de Zwarte Zee gedeeld met een vijftal landen, en ligt het vaste land niet ver af van Cyprus in de Middellandse Zee. Dit land heeft een interessante ligging in een regio die grote uitdagingen kent. Het belang van Turkije in de regio en daarbuiten is groot. Dat zie je terug in het corps diplomatique in Ankara, want vrijwel ieder land is hier vertegenwoordigd.

Verder is er diversiteit zichtbaar door het hele land. Je kunt hier zwemmen in de zee en niet ver daarvandaan een fijne wintersport beleven in één van de skigebieden. Hetzelfde geldt voor de mensen hier, modern en conservatief gaat in dit land hand in hand.

Ik ben onder de indruk van de overweldigende gastvrijheid en behulpzaamheid van de mensen hier. Er is soms niet meer dan een blik nodig om geholpen te worden, dat waardeer ik enorm! Wat mij als zoetekauw ook meteen opvalt, is dat hier veel lekkernijen te vinden zijn. Zo heb ik al behoorlijk zitten snoepen van kadayif en künefe.’

Joep Wijnands biedt zijn geloofsbrieven aan president Erdogan.

Wat doen de Nederlandse ambassade en het consulaat-generaal voor de Nederlanders in Turkije?

‘Wij staan 24/7 klaar voor de Nederlanders hier. In de eerste plaats voor mensen die in nood verkeren. Dat kunnen vakantievierders zijn of Nederlanders die hier op een andere manier in de problemen komen.

Daarnaast kun je bij ons terecht voor paspoort- en visazaken, en helpen wij Nederlandse ondernemers graag op weg. We verschaffen informatie over de lokale markt en brengen ze in contact met potentiële zakenpartners. Dat werkt overigens ook de andere kant op, want wij verschaffen bijvoorbeeld ook informatie aan de Turkse ondernemers die in Nederland willen investeren. Daar vinden wij elkaar met de Turken: we zijn allebei een ondernemend volk!’

Joep Wijnands at Palais de Hollande in Istanbul.

Wat zijn de belangrijkste thema’s waar Turkije en Nederland aan werken?

‘We zijn op verschillende thema’s actief, maar zeker het consulaire werk mag niet onderschat worden. Wat betreft de aantallen staan wij in de top 3 van alle Nederlandse vertegenwoordigingen in de wereld. Daarnaast is Nederland de grootste buitenlandse investeerde in Turkije, dat blijft een indrukwekkende statistiek. Samenwerken doen we met name ook op duurzaamheid. Bijvoorbeeld op het gebied van landbouw, digitalisering en de leefbaarheid van steden. Ook op cultuur hebben wij sterke banden. Turkije is een focusland voor ons internationaal cultuurbeleid en wij proberen de samenwerking tussen de Nederlandse en Turkse culturele sector verder te verstreken.

Een ander belangrijk onderwerp is veiligheid. Turkije en Nederland zijn NAVO-partners en in tijden van oorlog hebben we elkaar harder nodig dan ooit te voren. Veiligheid vraagt ook om samen te werken in de strijd tegen terrorisme, de georganiseerde misdaad en illegale migratie. Een concreet voorbeeld hiervan is de Anti-ISIS-coalitie. Binnen deze coalitie zitten Nederland en Turkije gezamenlijk een werkgroep voor over Foreign Terrorist Fighters.’

Joep Wijnands inspecteert de erewacht op het presidentieel paleis in Ankara.

In Nederland woont een grote groep Nederlanders met een Turkse achtergrond. Hoe kijk jij daarnaar?

‘Naast de variatie aan thema’s die in Turkije spelen, is deze groep landgenoten één van de redenen die deze post bijzonder maakt. We hebben bijna een half miljoen landgenoten met een Turkse achtergrond in Nederland. Zij vervullen een belangrijke brugfunctie tussen de twee landen. Zij staan met één been in de Nederlandse en met het andere in de Turkse cultuur.

Ik zie hen dan ook als ambassadeurs om het begrip tussen onze landen verder te vergroten. Het geeft een extra dimensie aan wat economisch en cultureel mogelijk is. Die wil ik graag optimaal inzetten.’

Wat hoop je de komende jaren te bereiken als ambassadeur?

‘Het komend jaar vinden er in Turkije verkiezingen plaats en wordt het honderdjarig bestaan van het land als moderne republiek gevierd. Twee enorme mijlpalen waar we als ambassade mee te maken gaan krijgen. De verkiezingen volgen we op de voet, aangezien die bepalend zullen zijn voor de toekomst van het land.

Verder zal ik, samen met het team, mijn best doen om het wederzijdse begrip te vergroten. We zijn hechte partners, onder meer vanwege onze NAVO-lidmaatschap. Maar er zijn ook meningsverschillen, bijvoorbeeld over als de rechtsstaat, mensenrechten en gendergelijkheid. Het is belangrijk dat we elkaars positie daarin zo goed mogelijk begrijpen.

Op persoonlijk vlak heb ik de ambitie om de Bosporus over te zwemmen en mee te doen met de jaarlijkse zwemrace van de Aziatische naar de Europese kust van Istanbul.’

Joep Wijnands op bezoek bij het Koç Museum - Schilderij Zicht op Ankara.

Het curriculum van ambassadeur Wijnands vindt u op rijksoverheid.nl.